28.9.23

Υπουργός διαψεύδει υφυπουργό...


...για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών...
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε απόψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνέντευξή του στον Aplha διαβεβαίωσε ότι «δεν... υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των συντελεστών. Βασική μας επιδίωξη είναι η αύξηση των εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε επόμενο στάδιο η μείωση των συντελεστών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση, που αναμένεται να φέρει το νέο φορολογικό νόμο μέχρι το τέλος του έτους, μελετά ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που μπορεί να γίνει πράξη μέσα την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει η δέσμευση με τις 10 παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός (διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία μέσω myDATA, παρεμβάσεις Airbnb κ.λπ.).

Ο υπουργός διέψευσε, λοιπόν, ως ανυπόστατες φήμες για αλλαγής στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Μόνο που ήταν ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα φορολογίας, που εξαπέλυσε τη «βόμβα» λέγοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης». Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος απαντούσε θετικά και συμπλήρωνε ότι «ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».


Ωστόσο, ο υφυπουργός αναγκάστηκε να μαζέψει τις δηλώσεις του μετά τις αντιδράσεις και αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον «άδειασε» κάνοντας λόγο για απόψεις που «απέχουν πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει και αποδεδειγμένα έχει εφαρμόσει». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός, προαναγγέλλοντας το νέο νομοσχέδιο, τόνιζε προ ημερών ότι το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν και ότι «δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους».

Προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ

Σήμερα ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς.

Σε ό,τι αφορά την διακοπή του market pass -που είχε δρομολογηθεί αλλά «πάγωσε» μετά τις μεγάλες καταστροφές από τη φονική κακοκαιρία -ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση «πολεμά» την ακρίβεια με άλλους τρόπους, όπως οι μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο και η «επαναφορά» τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

«Η οικονομία πηγαίνει καλά με τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις επειδή κρατάμε ένα ζύγι» είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί αυτό το «ζύγι». «Δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν» προσέθεσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: