30.9.23

Εν αναμονή του τρίτου λάθους...



Οταν βιάζεσαι να ωραιοποιήσεις την κυβερνητική πολιτική και να παρουσιάσεις την Ελλάδα σαν Ελντοράντο και σαν «μια φανταστική χώρα για να ζει κάποιος» και μάλιστα σε περίοδο όπου εμπεδώνεται το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη ο οποίος φοβάται ότι είναι ανοχύρωτος όχι μόνο από μια φυσική καταστροφή, αλλά και από μια ξαφνική νεροποντή, τότε είναι βέβαιο ότι θα υποπέσεις και πάλι σε λάθη και θα αναγκαστείς ξανά να τα διορθώσεις. Κι αυτό συνέβη για δεύτερη φορά (η... πρώτη ήταν με το 16ωρο εργασίας) με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έσπευσε να προαναγγείλει μείωση των εισφορών κατά 1% από τις αρχές του ’24, όταν το ίδιο το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ αναφέρει ρητά ότι η μείωση κατά επιπλέον μία μονάδα θα είναι «σταδιακή» και εντός της τετραετίας που εκτείνεται έως το έτος 2027.

Το λάθος αυτή τη φορά έγινε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του «Economist» στη Θεσσαλονίκη. «Στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή. Αρα ναι, η Ελλάδα είναι μια φανταστική χώρα για να ζει κάποιος…» είπε ο κ. Γεωργιάδης, για να προβεί λίγο αργότερα σε διευκρινιστική δήλωση: «Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις, κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024, ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών» επισημαίνεται στη διορθωτική δήλωση.

Και σε αυτή την περίπτωση η «τυχαιότητα» του λάθους -που δεν έγινε εν τη ρύμη του λόγου- συναντάται με την «αναγκαιότητα» των δημοσιονομικών προβλημάτων που φαίνεται να επιδεινώνονται και από τις προεκλογικές εκροές του ΕΦΚΑ για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Διότι μπορεί ο ΕΦΚΑ να μείωσε αισθητά τον όγκο των αιτήσεων, αλλά -όπως αποκάλυψε την Πέμπτη και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή- αυτό είχε και ως συνέπεια από τις επιπλέον δαπάνες ύψους 2,1 δισ. ευρώ για συντάξεις να προκληθεί έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

«Oχι, η παραπομπή μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δύο δόσεις δεν συναρτάται με το έλλειμμα του ΕΦΚΑ. Ηταν κάτι συμφωνημένο» απαντά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου, σε ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει προκρίνει και με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να προχωρήσει μέχρι τέλους στη μείωση του όγκου των συντάξεων και άρα να συμβιώσει με την αύξηση των ελλειμμάτων. Αλλά, παράλληλα με τη μείωση του όγκου των αιτήσεων, διογκώνεται και η δυσαρέσκεια των συνταξιούχων για λάθη στον υπολογισμό των συντάξιμων ποσών που δικαιούνται.

Τα προβλήματα είναι εμφανή σε όποιον επισκεφτεί τη διεύθυνση Δημόσιου Τομέα στην πλατεία Κάνιγγος. Οι πιο ηχηρές καταγγελίες είναι από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι καταλογίζουν προβλήματα υπολογισμού. Μάλιστα η Εφ.Συν.» έγινε αποδέκτης καταγγελίας για δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις κατά του αυτοματοποιημένου συστήματος συντάξεων αλλά και εφέσεων που έχουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Οι ενστάσεις δεν ξεπερνούν το 12,9% στο σύνολο των συντάξεων που έχουν απονεμηθεί σε δημοσίους υπαλλήλους» αντικρούει ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Αλ. Βαρβέρης, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που μας κοινοποίησε ο διοικητής του φορέα, Π. Δουφεξής, «υπάρχει ένα υπόλοιπο 10.000 αιτήσεων στις οποίες δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη όλοι οι χρόνοι ασφάλισης». Επισημαίνει ότι η μεγάλη πρόοδος αφορά τις απονομές εφάπαξ, για τις οποίες υπήρχε χρόνια καθυστέρηση και σήμερα οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί στις 4.000 (από 25.000 που ήταν το 2021), ενώ οι καθυστερήσεις σε κύριες και επικουρικές τ. δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται σε 8.300 και 14.000 αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των υπό αναμονή συνταξιούχων για κύρια σύνταξη ο διοικητής αναφέρει ότι εκκρεμούν 32.000 αιτήσεις.

Χριστίνα Κοψίνη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: