28.9.23

Κασσελάκης: Τεράστιος ο ρόλος των οργάνων, αλλά να μην έχουν αλαζονεία...



Μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος για «συντροφικότητα», «νέες νοοτροπίες» και «γείωση στην κοινωνία», δηλώνοντας «ανοιχτός» να συζητήσει με όλους, έστειλε απόψε ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω του Star, στην πρώτη του συνέντευξη ως νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, εν μέσω γκρίνιας από διάφορα στελέχη για... παράκαμψη του καταστατικού όσον αφορά στις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου για αλλαγή του διευθυντή της Κ.Ο. και του εκπροσώπου Τύπου, ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε: «θα σεβαστώ 100% και το καταστατικό και τα συλλογικά μας όργανα».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Μάρα Ζαχαρέα τόνισε ότι «τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν», αλλά «πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής απ' τη βάση» και «να μην έχουν αλαζονεία».

Κληθείς δε να σχολιάσει αν πρέπει να έχει το κόμμα ενιαίο λόγο, είπε «βεβαίως». Προφανώς σε μια εκλογική διαδικασία μπορεί και πρέπει να υπάρχει θέση για οργή, αλλά από εκεί και πέρα «είμαστε πολιτικοί για τον πολίτη» είπε και ζήτησε «ψυχραιμία» και «ενότητα».


«Εγώ είμαι εδώ, ανοιχτός να συνομιλήσω με όλους» είπε, ενώ ειδικά για τον Νίκο Φίλη είπε ότι τον έχει καλέσει δύο φορές και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τού απάντησε ότι θα έρθει. «Δείξτε συντροφικότητα και ελάτε», είπε ακόμα.

Ερωτηθείς δε πώς νιώθει που κάποιοι λένε ότι τους πήρε το κόμμα, απάντησε ότι «δεν το νιώθω, εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο», αλλά και ότι «το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός». Παράλληλα, δήλωσε «υπηρέτης του κόμματος» και αναγνώρισε ότι έχει «τεράστια ευθύνη».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν σενάρια διάσπασης στο δικό του μυαλό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. «Θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα δούμε», είπε.

Ακόμα, σημείωσε ότι «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενωμένη, αλλά να διευρυνθεί» και ότι «η Αριστερά να μην φοβάται την κανονικότητα», όπου ως κανονικότητα ανέφερε μεταξύ άλλων τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι έκανε ειδική μνεία στον Σωκράτη Φάμελλο, με τον οποίο τόνισε ότι έχει «άρτια συνεργασία», καθώς έδειξε ότι στηρίζεται πολύ πάνω του για την εκπροσώπηση στη Βουλή. Όπως ανέφερε άλλωστε δεν θεωρεί πρόβλημα, ακόμα κι αν ο ίδιος χρειαστεί να κάνει αντιπολίτευση εκτός Βουλής για σχεδόν τέσσερα χρόνια. «Είναι μία ανακούφιση για μένα ότι υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τεράστιο το έργο που πρέπει να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε ότι «βεβαίως και είμαι αριστερός», εξηγώντας ότι «το να είσαι αριστερός είναι στάση ζωής, αξιακός κώδικας» και σημείωσε πως σημαίνει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο.

«Δεν πρόκειται να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές, από τώρα θα αρχίσουμε να χτίζουμε με την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι δεν πιστεύει στο σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα απ' τους κύριους λόγους της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Πιστεύω στην αυτοδύναμη, σύγχρονη αριστερά» συμπλήρωσε.

Βέλη κατά Μητσοτάκη

Με αφορμή τα σχόλια του πρωθυπουργού περί εκσυγχρονισμού και μοντερνισμού, ο Στ. Κασσελάκης απάντησε ότι καλά θα έκανε ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό ή τον μοντερνισμό του κράτους, παρά με εμένα και ταμπέλες ή ανούσια ζητήματα. 

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια επικίνδυνη δουλειά για τους πολίτες. Την έχουμε δει στα Τέμπη, στις φωτιές, στις πλημμύρες {...] Έχει ζωές στα χέρια του ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε.

Με αφορμή ειδικά τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία επισήμανε ότι «πρόκειται για μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια του κράτους που έχει κομματικό πρόσημο» και πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός αδυνατεί να σώσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος είναι το κράτος που δεν έχει προστατεύσει τον πολίτη του, δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Το γεγονός ότι υπάρχει κλιματική κρίση κάνει ακόμη πιο σημαντικό την προστασία του πολίτη».

Είπε ακόμη ότι πρέπει να «υπάρξει ανασυγκρότηση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας». «Υπάρχει μπέρδεμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών. Χρειάζεται συντονισμός, καλύτερο οργανόγραμμα και καλύτερη απορρόφηση των πόρων ώστε να γίνουν και τα απαραίτητα έργα. Χρειάζεται μεγάλη αρωγή από το κράτος» είπε ο κ. Κασσελάκης και έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί ξανά τον Βόλο.

Κριτική άσκησε και για το ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά «θέλει μεγάλη πολιτική βούληση». Μια απ' αυτές είναι η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να το αρχίσει πιλοτικά σε περιοχές που έχουν πληγεί. Πχ απ' τον Έβρο πάνε στην Τουρκία για τα ψώνια τους και τα καύσιμα, επισήμανε ως παράδειγμα.

Ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα, στην οποία ποντάρει η κυβέρνηση, τόνισε ότι «βεβαίως είναι ευπρόσδεκτη», αλλά σημείωσε ότι έρχεται «στους ώμους του πολίτη» και ουσιαστικά ως αποτέλεσμα της φτωχοποίησης των πολιτών.

Θα πάει σύντομα στον στρατό

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα που συζητείται αρκετά σήμερα σχετικά με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε «ενθουσιασμένος» και «χαρούμενος» που θα πάει στον στρατό. 

«Εννοείται θα πάω και είναι τιμή μου να μπορώ να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να την υπηρετώ» απάντησε και διευκρίνισε ως προς το χρόνο ότι θα καταταχθεί «εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά».

Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του να υπηρετήσει σε ένα ακριτικό νησί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: