30.9.23

Συναγερμός στη Θεσσαλία: πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση...


...ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού...
Διάχυτη είναι η αγωνία των κατοίκων της Θεσσαλίας, μετά το πέρασμα του νέου κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «Elias». Τρεις εβδομάδες έπειτα από τη φονική επιδρομή του «Daniel» –που μετέτρεψε τη Θεσσαλία σε βάλτο και αποκάλυψε τις εγκληματικές ελλείψεις αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας–, η δεύτερη κακοκαιρία (πολύ πιο ήπια από την προηγούμενη) μετέτρεψε ξανά τον Βόλο σε χείμαρρο και μεταμόρφωσε δρόμους σε ποτάμια, σε πολλά σημεία της Περιφέρειας... 

Ο απολογισμός της καταστροφής είναι ιδιαίτερα βαρύς, με τους οργισμένους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί να έχουν πλέον συνειδητοποιήσει –για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες– πως ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να τους βοηθήσει και πως θα είναι ξανά μόνοι τους σε περίπτωση που τριτώσει το κακό. 

Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμα περάσει, με το κυριότερο πρόβλημα να αφορά τη δημόσια υγεία, κι ενώ υπάρχουν χιλιάδες νεκρά ζώα που δεν έχουν ακόμα συλλεχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση σε συνολικά 9 κρούσματα στη Θεσσαλία. Άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 


Παράλληλα, καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, καταγράφηκαν 32 νέα περιστατικά με λοίμωξη του γαστρεντερικού και 86 με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, κατά το τελευταίο 24ωρο. Μοιραία, άλλοι 6 άνθρωποι μπήκαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα και 15 με λοίμωξη του αναπνευστικού.

► Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες έχουν χτυπήσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου για την «υγειονομική βόμβα» στη Θεσσαλία, εκφράζοντας την ανησυχίας τους για ταχεία διάδοση ασθενειών και επιμόλυνση του εδάφους. . 

Ο Πηνειός και ο Ενιπέας

Μέσα στο κλίμα αυτό, εντείνεται η αγωνία για τη στάθμη του Πηνειού στη Λάρισα που συνεχίζει να ανεβαίνει. Σύμφωνα με το thessaliatv.gr, στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ έξω από τη Λάρισα, η στάθμη ήταν το πρωί της Παρασκευής στα 5 μέτρα, αλλά ο ρυθμός είναι έναν με δύο πόντους την ώρα.  Σύμφωνα με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Γιώργο Λαδόπουλο, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αν η στάθμη ανέβει μέχρι τα 6 μέτρα στη Λάρισα. Από εκεί και πάνω, όμως, είναι πιθανό να υπάρχουν νέες πλημμύρες προς τα χωριά του κάμπου της οδού Βόλου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, η πλημμύρα στα χωριά του δήμου οφείλεται στα νερά κυρίως του Γκουσμπασανιώτη. Αν έρθουν και νερά από τον Πηνειό, τότε θα μιλάμε για απόλυτη καταστροφή. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις επόμενες ώρες υπάρχει ανησυχία για τα νερά που έρχονται από τον Ενιπέα από τα πλημμυρισμένα και πάλι Φάρσαλα και τα οποία φθάνουν στη Λάρισα με μια καθυστέρηση 48 ωρών.

Με βάση τα παραπάνω, οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή στη Θεσσαλία. 

Προβλήματα με ρεύμα και πόσιμο νερό

Αναφορικά με την ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Βόλου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός λειτουργίας 6 γραμμές μέσης τάσης που αφορούν κυρίως τη ΒΙΠΕ Βόλου και 11 τμήματα γραμμών που κατά κύριο λόγο αφορούν την ηλεκτροδότηση του Δήμου Βόλου. Επί τόπου συνεχίζουν να επιχειρούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβων.  

Μετά το νέο κύμα κακοκαιρίας, έγινε γνωστό ότι το νερό στον Δήμο Βόλου κρίνεται ακατάλληλο, έως ότου ανακοινωθούν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, στον Δήμο Μουζακίου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής και Αγίου Ακακίου.

Στις πληγείσες περιοχές, η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου έχει διακοπεί κατά περίπτωση ή επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων μέχρι ένα συγκεκριμένο βάρος, λόγω της συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις; 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε την Παρασκευή πως η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν γίνει ήδη καταβολές γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά. Όπως τόνισε, ήδη 35 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και 1,7 εκατομμύρια ως πρώτη αρωγή εξ’ αιτίας των πυρκαγιών.

Ωστόσο, ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης προέβη σε μία σοβαρή καταγγελία, τονίζοντας πως ο πεθερός του, ο οποίος ζει σε χωριό της Καρδίτσας, τον ενημέρωσε ότι εισπρακτική εταιρεία σήκωσε απ' τον τραπεζικό του λογαριασμό τα χρήματα της αποζημίωσης για τις πλημμύρες, ήτοι 6.500 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα της αποζημίωσης απ' το κράτος για τις φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: