29.9.23

Ακραία κυβερνητική ανικανότητα...


Πέτρος Κατσάκος

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι μόνο τα καιρικά φαινόμενα ακραία. Ακραία είναι και η κυβερνητική ανικανότητα. Τόσο ακραία, που δεν μπορεί να προβλέψει, να διαχειριστεί και φυσικά να θεραπεύσει όσα η ίδια κατά καιρούς υπόσχεται, διατυμπανίζοντας φιλόδοξα σχέδια και... πανάκριβα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών και καταστροφών. 

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, και ας θυμηθούμε την περίφημη επιτροπή Μπένου που θα αναγεννούσε από τις στάχτες της την καμένη Βόρεια Εύβοια. Πόσα τότε ειπώθηκαν. Πόσα διαφημίστηκαν. Και πόσα τελικά έγιναν σε μια περιοχή που υποτίθεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα θωράκιζε απέναντι στα φυσικά επακόλουθα των πυρκαγιών, που νομοτελειακά είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα;

Με όσα είδαμε με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας αποδεικνύεται περίτρανα η ακραία ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει από τις πλημμύρες αυτούς που δεν μπόρεσε πριν δύο χρόνια να προστατεύσει από τις φωτιές. 
Γιατί καλές οι παρουσιάσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου για τα μεγαλεπήβολα σχέδια που κόπηκαν και ράφτηκαν στα μέτρα κάποιων ιδιωτών, αλλά επί του πεδίου και με τις πρώτες καταιγίδες στην καμένη Βόρεια Εύβοια οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, σπίτια πλημμύρισαν, ποτάμια υπερχείλισαν, με τους κατοίκους να μετρούν για ακόμη μια φορά απώλειες και ζημιές.

Γιατί καλά τα εκατομμύρια και οι υποσχέσεις, αρκεί να μην τα παρασύρουν τα νερά των χειμάρρων στις τσέπες των επιτήδειων που κάνουν, με χορηγό την κυβέρνηση, τις καταστροφές ευκαιρία. Γιατί με αυτούς στην κυβέρνηση το έργο είναι σαν να το έχεις ξαναδεί κι αυτά που ξεχάστηκαν στη Βόρεια Εύβοια σύντομα θα ξεχαστούν στη Ρόδο, στον Έβρο και στη Θεσσαλία. 

Και εκεί θα διαφημίσουν επιτροπές, προγράμματα και σχέδια με ημερομηνία λήξης στην πλάτη των ρημαγμένων τόπων και των κατεστραμμένων ανθρώπων. Μέχρι να πέσουν οι υπογραφές και να μοιραστούν τα έργα. Μέχρι τα επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα αποκαλύψουν την ακραία ανικανότητά τους...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: