29.9.23

Η ΝΔ χάνει και… δεν χάνει...


...ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να αποκτά ρεύμα...

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εσωκομματικές εκλογές ήρθαν και, αν και περιέχουν «καμπανάκια» για την κυβέρνηση, εντούτοις φέρνουν χαμόγελα στο Μαξίμου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να αποκτά δυναμική, παρά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του... προέδρου του κόμματος.

Κατ’ αρχάς, τα «καμπανάκια» στα οποία έγινε αναφορά στην αρχή: στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ένας στους δύο πολίτες εκτιμά ότι η κυβέρνηση στις 100 πρώτες ημέρες της κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 54% χαρακτηρίζει ως «λάθος» την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές. 

Επίσης, στη δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha το 76% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε από καθόλου ως λίγο καλά στην κακοκαιρία Daniel, ενώ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η ακρίβεια εμφανίζεται ως το κυριότερο πρόβλημα για τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάνει προσπάθειες για να την ελέγξει.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, παρά την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια των πολιτών, δεν φαίνεται να παθαίνει ζημιά, τουλάχιστον αν κρίνει κάποιος από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σχετικά με την πρόθεση/εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα, η Pulse δίνει στη ΝΔ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 15,5 εκατοστιαίων μονάδων (πρόθεση ψήφου: ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 17%, εκτίμηση ψήφου: ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 19%). 

Όσον αφορά στη δημοσκόπηση της ALCO, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 17 μονάδες (32,2% έναντι 15,3%), ενώ η Metron Analysis δίνει στη ΝΔ κεφαλή 16 εκατοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου (29,7% έναντι 13,7%) η οποία ανεβαίνει στις 19,6 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου (36,4% έναντι 16,8%). Με απλά λόγια, η κυβέρνηση υφίσταται απώλειες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να μπορεί να αποκτήσει επιπλέον ώθηση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι παρά την εκλογή του Σ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκύπτει μάλλον αβίαστα ότι ο νέος αρχηγός δεν μπορεί να φέρει – ακόμα, τουλάχιστον – ούριο άνεμο στα φτερά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για την ακρίβεια, η Pulse δείχνει ότι το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πλέον υπάρχει ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ένας στους δύο εκτιμά ότι η εκλογή Κασσελάκη δεν αποτελεί ούτε πλεονέκτημα, ούτε μειονέκτημα για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης (μόνο το 17% τον θεωρεί πλεονέκτημα), ενώ το 61% θεωρεί ότι μετά την εκλογή Κασσελάκη, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα μείνουν ως έχουν ή θα επιδεινωθούν.

Από την πλευρά της, η Metron Analysis, μετρώντας τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει την απόλυτη κυριαρχία μεταξύ των αντιπάλων του (45% θετικές γνώμες, 53% αρνητικές), ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει μόνο 31% θετικών απόψεων από τους ερωτηθέντες, έναντι 54% αρνητικών. Στην ίδια δημοσκόπηση ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από ποσοστό 38%, ενώ ο Σ. Κασσελάκης από μόλις 7%.

Και τα χαμόγελα για την κυβέρνηση συνεχίζονται με την ALCO, όπου το 40% των πολιτών και το 23% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χειρότερη, ενώ από τις απαντήσεις σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει από τούδε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα αναταραχή στο κόμμα, η οποία προφανώς και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα.

Από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν κάτι που το topontiki.gr έχει επισημάνει εδώ και καιρό: ότι με την αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση και με πολλά προβλήματα να παραμένουν άλυτα, δεν θα είναι εύκολο να επιρρίψει ευθύνες σε άλλον, πλην της ίδιας…

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: