28.3.23

Τι κρύβεται πίσω από το “σταθερή κυβέρνηση από ένα κόμμα, όχι από ένα χρώμα”...


Ολοένα και περισσότερα στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο συνομολογούν πως η  «δημιουργική ασάφεια» του... Νίκου Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες εξυπηρετεί και τονώνει την επιχειρηματολογία της ΝΔ για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον πυρήνα της προεκλογικής στρατηγικής της γαλάζιας παράταξης. Όσο πλησιάζει η ώρα της τελικής εκλογικής αναμέτρησης τόσο η ΝΔ θα επιχειρεί  αφενός «μετωπική σύγκρουση» με τον Νίκο Ανδρουλάκη και αφετέρου ηχηρές «μεταγραφές» πρώην προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα να έδειξαν «βουτιά» της ΝΔ μετά την τραγωδία των Τεμπών αλλά στην Πειραιώς συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς με γνώμονα την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Και υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις πρόσφατες δηλώσεις για “άγνωστο χ” πρωθυπουργό, τους προσφέρει σημαντική βοήθεια καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώνει το δίλλημα «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» που έχει θέσει από καιρό στο δημόσιο διάλογο η ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ο Ν. Ανδρουλάκης όσο πιέζεται  για να λάβει ξεκάθαρη θέση προεκλογικά τόσο θα εκτίθεται στα μάτια των πολιτών πως δεν έχει σαφής πολιτική κατεύθυνση. Σημειώνουν μάλιστα πως αυτά που υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινούνται στη σφαίρα του ανέφικτου και δεν στέκουν ούτε θεσμικά αλλά ούτε με απλά μαθηματικά. Και κατά τις εκτιμήσεις τους, το γεγονός αυτό εξυπηρετεί την γαλάζια στρατηγική γιατί αφενός συσπειρώνεται η βάση της παράταξης και επικαιροποιείται το δίλημμα της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η ΝΔ.

Η κυβέρνηση θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της τις δηλώσεις Ανδρουλάκη και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο θέμα λέγοντας πως “άλλον θα ψηφίσουν οι πολίτες και άλλος θα τους προκύψει ως πρωθυπουργός”. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ όχι μόνο θα εντείνει τις πιέσεις της προς το Νίκο Ανδρουλάκη για να λάβει ξεκάθαρη θέση αλλά θα συνεχίσει να τονίζει πως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Φθιώτιδα επικαλούμενος τις «περιπέτειες» άλλων χωρών της Ε.Ε από το σύστημα της απλής αναλογικής σημείωσε με νόημα πως ακόμα και χώρες που έχουν στην κουλτούρα τους τις κυβερνήσεις συνεργασίας και πάλι δυσκολεύονται να λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις.

«Οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα» δήλωσε χαρακτηριστικά  κι επισήμανε πως “η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα”. 

Το κάλεσμα
Η παραπάνω φράση του πρωθυπουργού για σταθερή κυβέρνηση απο ένα κόμμα αλλά όχι απο ένα χρώμα, πυροδότησε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε την δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας πως “η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίας, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας».

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάσε την δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας πως “επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965”.

Η ΝΔ απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως “προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση του πρωθυπουργού, όπως το συνηθίζουν. Αλλωστε οποιος μιλαει για ‘65 και αποστασία, οπως το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να γνωρίζει ότι η αποστασια αφορούσε την ανατροπή εκλεγμένης κυβέρνησης”.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη η βούληση του για «άνοιγμα» της ΝΔ είναι σταθερή και αταλάνταντευτη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης. Αυτό, αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα όπου σε συνέντευξη του τόνισε πως η ΝΔ είναι μια παράταξη «εξαιρετικά ευρύχωρη».

«Η ΝΔ είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης...

Άννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: