1.3.23

Το Ειδικό Δικαστήριο «καθυστερεί» τις εκλογές...


Στο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στις κάλπες της 9ης Απριλίου έχει καταλήξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς πλέον ο... πρωθυπουργός έχει σταθμίσει όλους τους παράγοντες και τις μεταβλητές και έχει καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε πει: είχε προαναγγείλει ότι τις τελικές του αποφάσεις θα τις έπαιρνε στο «βουνό», όπως και έκανε. Πέρασε, λοιπόν, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο Μέτσοβο και μεταξύ μίνι περιοδειών, συναντήσεων και στιγμών χαλάρωσης, κατέληξε στις αποφάσεις του και χάραξε τον οδικό χάρτη ως τις εκλογές.

Το μόνο βέβαιο, λοιπόν, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διεξαγάγει τις εκλογές της απλής αναλογικής την 9η Απριλίου, ώστε να έχει «καθαρό διάδρομο» πριν τις πανελλαδικές. Επίσης, στο μέτρο που η κάλπη δε θα βγάλει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από τις τάσεις που σκιαγραφούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης αποφασίσει να «σύρει» τη χώρα σε δεύτερες κάλπες.

Οι ανακοινώσεις

Συν τοις άλλοις, οι σιβυλλικές διατυπώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ο πρωθυπουργός δε θα δημοσιοποιήσει μόνο το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και την διεξαγωγή των εκλογών. Όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, όπως εξηγούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, για ένα πολύ απλό, πρακτικό αλλά και συνάμα ουσιαστικό λόγο: αν πατήσει το κουμπί των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διαλυθεί η Βουλή πριν τα τέλη της εβδομάδας, τότε είναι σαφές ότι το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Novartis δε θα μπορέσει να εκδώσει απόφαση προεκλογικά -αφού έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί η απόφαση το προσεχές Σάββατο. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό του: δηλαδή, θα δρομολογήσει τη συνεδρίαση ενός ακόμη υπουργικού συμβουλίου την άλλη Πέμπτη, όπου και θα ανακοινώσει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, επισκεπτόμενος την ίδια ημέρα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα… περαιτέρω. Και τότε, θα ξεκινήσουν όλα…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: