1.3.23

Σε αποσύνθεση το σύστημα Μητσοτάκη...


Επιβεβαίωση της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις Χατζηδάκη, Φλώρου και λοιπών. Επαφές με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Καλλιτέχνες στους δρόμους που αντιδρούν στην απαξίωσή τους. Κατάσταση ομηρίας «κόκκινων» δανειοληπτών. Αρχηγικές βλέψεις Αδωνη Γεωργιάδη. Υπόθεση Αγιαβέφε. 
Ερευνες ευρωπαϊκών επιτροπών PEGA και LIBE. 

Τα παραπάνω είναι μόλις μερικά από τα τελευταία χτυπήματα που μετρούν καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σαν να... μην έφταναν αυτά, δέχτηκαν ακόμη δύο εξαιρετικά ισχυρά πλήγματα.

Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τη μια, το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος με τις απευθείας αναθέσεις της Σοφίας Νικολάου από την άλλη. Η πρώτη υπόθεση δείχνει ευθέως τη ζημιά που έχει συντελεστεί από τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Η δεύτερη είναι απλώς απόρροια της μητσοτακικής τακτικής των απευθείας αναθέσεων (9 δισ. ευρώ συνολικά στο σύνολο της διακυβέρνησης). Και οι δύο έχουν την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Εάν ήταν στο χέρι των επικοινωνιολόγων του πρωθυπουργού, από σήμερα μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών θα επέβαλλαν γενικό σιωπητήριο σε «γαλάζια» στελέχη και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Αυτήν τη συνταγή πασχίζει να εφαρμόσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθώντας καθημερινά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα συνεχή ξεσπάσματα σκανδάλων, χωρίς ποτέ να δίνει ουσιαστικές εξηγήσεις. Ομως ακόμη και ο Κυρ. Μητσοτάκης –του ελέγχου των ΜΜΕ και της Νέας Δημοκρατίας των απολύτως «δικών» του βουλευτών– είναι αδύνατο να καταφέρει να καλυφθεί διά της σιωπής.

Ο αετός πέταξε στην κορυφή

Η οξύτητα με την οποία ο μιντιακός βραχίονας της κυβέρνησης επιχείρησε να υποβαθμίσει και να απαξιώσει τον Κ. Καραμανλή για την ανακοίνωσή του πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος επιβεβαιώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο τον φόβο και τον τρόμο του Μεγάρου Μαξίμου από την εξέλιξη αυτή. Με απλά λόγια, πρόκειται περί «αποχής» του πρώην πρωθυπουργού από το κόμμα Μητσοτάκη και όχι από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, προκαταβάλλοντας έτσι εξελίξεις ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης.

Για μια κυβέρνηση που αιμορραγεί στη βόρεια Ελλάδα και επιστρατεύει ακόμη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη στην προσπάθεια… μετάγγισης ακροδεξιού αίματος, το να αποχωρεί το βαρύ χαρτί της Θεσσαλονίκης από τα ψηφοδέλτια κάθε άλλο παρά ως «κανένα πρόβλημα» θα μπορούσε να ερμηνευτεί. Αλλωστε κατά το ρεπορτάζ ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μεταπείσει τον Κ. Καραμανλή όταν ο τελευταίος του ανακοίνωσε την απόφασή του. Επίσης, κατά άλλες πληροφορίες, είχε προηγηθεί επιχείρηση προσέγγισης του πρώην πρωθυπουργού από άλλοτε «εκλεκτό» του που σήμερα εμφανίζεται ως όψιμος υποστηρικτής του Κυρ. Μητσοτάκη. Καμία από τις δύο προσπάθειες δεν είχε αποτέλεσμα.

Στο διά ταύτα, ο πρώην πρωθυπουργός φτάνει στα… δικά του άκρα, παίρνοντας με αυτό τον τρόπο θέση απέναντι στην κυβερνητική σήψη. Το πλαίσιο το είχε θέσει ο ίδιος από το καλοκαίρι τραβώντας τις δικές του κόκκινες γραμμές απέναντι στο «αδιανόητο» των υποκλοπών και τη συγκάλυψή τους. Οι προσπάθειες διαφορετικής ερμηνείας απλώς επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη φωτιά που άναψε στην πρωθυπουργική αυλή.

Αυτό που διατείνονται, ότι «ο Καραμανλής θα είναι παρών», δεν έχει καμία παραπάνω αξία ούτε επαφή με την πραγματικότητα από τις αναλύσεις του καλοκαιριού πως «ο Καραμανλής είπε για τις υποκλοπές τα ίδια με τον πρωθυπουργό». Μετά την Καθαρά Δευτέρα με τις νέες μετρήσεις θα γίνει καθαρός και ο αντίκτυπος, που αναμένεται κάθε άλλο παρά μηδαμινός. Το κενό είναι τόσο μεγάλο που εξετάζεται είτε η επιστράτευση του Κώστα Καραμανλή του νεότερου για την ορφανή θέση στο ψηφοδέλτιο είτε η υποψηφιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, μέχρι και ο συνδυασμός των δύο παραπάνω λύσεων.

Αγκαζέ με τη Σοφία Νικολάου

Την ώρα που ο «φυσικός ηγέτης» της παράταξης αποχωρεί, ο στενός εναγκαλισμός του Κυρ. Μητσοτάκη με τη Σ. Νικολάου αποκτά ακόμη πιο έντονα σημειολογικά χαρακτηριστικά. Με τη γίδα στην πλάτη της πρώην γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και με το Μέγαρο Μαξίμου να αρνείται να την καλύψει, είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο ακόμη δεν έχει αποσυρθεί η υποψηφιότητά της.

Μπορεί ο Γ. Οικονόμου να την άφησε «στον αέρα» στις επίμονες ερωτήσεις του documentonews.gr, όμως αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης την έχει ανακοινώσει επίσημα από τον περασμένο Ιούνιο ως υποψήφια βουλεύτρια της Εύβοιας, η ίδια έχει κάθε λόγο να σφυρίζει αδιάφορα. Και όχι μόνο σφυρίζει αλλά κραυγάζει προς την κυβέρνηση «διώξτε με αν τολμάτε» την ώρα που είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν τολμά. Το ερώτημα όμως «τι τους συνδέει;» παραμένει.

Πώς είναι δυνατόν ένα πρόσωπο που αποτελεί κεντρική επιλογή και υπερπροβλήθηκε τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη να βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τεράστια οικονομική ζημιά τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και να συνεχίζει να διεκδικεί την ψήφο των νεοδημοκρατών;...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: