1.3.23

Αντιμέτωπος με αντικυβερνητικό κίνημα ο Ερντογάν...


Η οργή των γηπέδων τρομάζει τον Σουλτάνο...

Πλέον η οργή του κόσμου κατά της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Ερντογάν μεταφέρεται και στα γήπεδα της Τουρκίας, όπου χιλιάδες οπαδοί καλούν την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Όπως σημείωσε χθες από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά το Σαββατοκύριακο αντιμέτωπη με ένα νέο... αντικυβερνητικό κίνημα, ένα ηχηρό κύμα αντιδράσεων από εκεί που ούτε καν το περίμενε: από το χώρο του ποδοσφαίρου και των γηπέδων. Οι κερκίδες έβγαλαν μία φωνή πιο δυνατή κι από αυτή της αντιπολίτευσης, με χιλιάδες πολίτες-οπαδούς μεγάλων ομάδων της χώρας, να καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

«Ενεργοποιήθηκε το "ρήγμα Γκεζί"»

Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου της Τουρκίας και δη η σκληροπυρηνική ομάδα φιλάθλων της Μπεσικτάς, η επονομαζόμενη «Τσαρσί» (αγορά) έχουν ιστορικό πολιτικής ανάμειξης. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Γκεζί το 2013, ήταν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με την αστυνομία, καθώς πανεθνικές διαδηλώσεις απειλούσαν την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Κάποιοι λοιπόν άρχισαν να φοβούνται ήδη ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί το πνεύμα του Γκεζί, του πιο ισχυρού αντι- Ερντογανικού κινήματος μέχρι σήμερα. «Ενεργοποιήθηκε το ‘ρήγμα Γκεζί’», έγραφε σήμερα χαρακτηριστικά η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ», με την κυβέρνηση να δείχνει να έχει θορυβηθεί  πολύ από το θόρυβο που σηκώθηκε στα γήπεδα το Σαββατοκύριακο και να προσπαθεί να αποτρέψει άμεσα ένα νέο κύμα αντίδρασης, το οποίο και πάει να ξεσηκωθεί επικίνδυνα.

Κυβερνώντες και συγκυβερνώντες έχουν αρχίσει και απειλούν με τιμωρίες τις ομάδες, και ήδη, η πρώτη «καμπάνα» έπεσε με τους φίλαθλους της Φενέρμπαχτσέ στους οποίου απαγορεύθηκε να παρακολουθήσουν αγώνα της ομάδας τους την Παρασκευή στην Καισάρεια. 

Ο σύλλογος, που είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας, αντέδρασε έντονα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν εξοργιστεί και να ρωτούν αν, μετά τα κανάλια και τα social media, θα κλείσουν και τα γήπεδα για να μην ακούει κριτική η κυβέρνηση.  

Γενικότερα, 20 μέρες μετά τον σεισμό στη χώρα επικρατεί αναβρασμός, έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση ενώ η κυβέρνηση δείχνει να απαντά σπασμωδικά με απαγορεύσεις και με τιμωρίες σε όποιον της ασκεί κριτική...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: