13.4.21

Γιατί ο Αβραμόπουλος… άδειασε τον Ντράγκι...


...για τα μάτια του Ερντογάν;...

Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει εξαιρετικά αντιφατικό και περίεργο ένας Έλληνας πολιτικός -ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης- να βάλλει εναντίον του Μάριο Ντράγκι επειδή αποκάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα». 

Όταν, μάλιστα, αυτός ο πολιτικός έχει συνυπάρξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τον... Ντράγκι και έχει διατελέσει επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., τότε τα ερωτήματα που εγείρονται είναι περισσότερα και εντονότερα: κι όμως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε αιχμές κατά του ιταλού πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας στον «Σούπερ Μάριο» πως «ο Ερντογάν είναι εκλεγμένος». 

«Ο κ. Ντράγκι, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, κατά τη γνώμη μου υπερέβη τα εσκαμμένα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καίτοι αναγνώρισε πως «βεβαίως ο κ. Ερντογάν και εκδηλώνεται αυταρχικά και αψυχολόγητα. Δείτε κάποιες κινήσεις του, που μερικές εκ των οποίων αγγίζουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Χαρακτήρισα δε, με δημόσια δήλωσή μου, εάν θυμόσαστε, το γεγονός ότι μετέτρεψε και πάλι την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ως μία ιστορική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας. Αλλά σε τελευταία ανάλυση όλα αυτά τα αξιολογεί, τα κρίνει ο τουρκικός λαός».

Κι όμως, υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο ο Αβραμόπουλος αισθάνθηκε την ανάγκη να αφήσει αιχμές κατά του ιταλού πρωθυπουργού: ως γνωστόν, ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι ο ένας από τα δύο πολιτικά στελέχη στην Ελλάδα που έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο -το άλλο είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Ως εκ τούτου, ο Αβραμόπουλος δεν θέλει να απεμπολήσει την καλή του σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, για πολλούς και διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι το προφίλ του Αβραμόπουλου ως «ιδανικού συνομιλητή του Ερντογάν» αποτελεί για τον ίδιο μία «προίκα» προς… μελλοντική αξιοποίηση, αφού ουδέποτε εγκατέλειψε τα όνειρά του να επιστρέψει στο νεοκλασικό της οδού Ζαλοκώστα, αναλαμβάνοντας εκ νέου τα ηνία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: