30.4.21

Και παιδιά ανάμεσα στους πιστούς που ποδοπατήθηκαν...


ΒΙΝΤΕΟ

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε σε θρησκευτική εκδήλωση στο βόρειο Ισραήλ, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα. Τουλάχιστον 44 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ή πέθαναν από... ασφυξία σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν πλήξει το Ισραήλ εν καιρώ ειρήνης, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 150 άτομα.

Το γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή είχε θύματα και παιδιά, σύμφωνα με την Guardian που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους. «Δυστυχώς, βρήκαμε και μικρά παιδιά ποδοπατημένα, και τα υποβάλαμε άμεσα σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Καταφέραμε να σώσουμε μερικά από αυτά» δήλωσε στο ραδιόφωνο ο επικεφαλής μιας εθελοντικής υπηρεσίας μεταφοράς ασθενών.

Πάνω από 100 τραυματίες έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Έξι άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα 18 νοσηλεύονται με σοβαρούς τραυματισμούς. Υπολογίζεται ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο όρος Μερόν άγγιζε τα 100.000 άτομα. Τα άτομα που είχαν λάβει άδεια να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο event που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μετά το περσινό ξέσπασμα της πανδημίας ήταν 10.000. 

Τα πλήθη των υπερορθόδοξων Εβραίων είχαν ταξιδέψει στον τάφο του σοφού Σιμόν Μπαρ Γιοτσάι που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. για την ετήσια θρησκευτική γιορτή Λαγκ Μπα Όμερ, που περιλαμβάνει ολονύχτιες προσευχές και μυστικιστικούς χορούς και τραγούδια.

 

Η αιτία του δυστυχήματος παραμένει ασαφής αλλά κάποιοι μάρτυρες δήλωσαν ότι αρκετός κόσμος ποδοπατήθηκε ή έπαθε ασφυξία σε ένα στενό πέρασμα, προσπαθώντας να αποχωρήσει. Αρκετά παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους μέσα στη σύγχυση.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.

 Σύμφωνα με τους διοργανωτές της θρησκευτικής εκδήλωσης περισσότερα από 650 λεωφορεία ναυλώθηκαν από όλη τη χώρα μεταφέροντας στο σημείο δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του προσκυνήματος.

Δείτε πώς χοροπηδούσαν πριν την τραγωδία:


protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: