29.4.21

Κυπριακό: Aδιέξοδο στη Γενεύη …με υπογραφή Γκουτέρες...


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, αλλά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε νέα διάσκεψη για να διασώσει την τουρκική πλευρά, χωρίς αυτή να... αποσύρει τη διχοτομική λύση των δύο κρατών.

“Η ελληνική πλευρά”, είπε ο κ. Γκουτέρες, αναφέρεται σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) και θέλει συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Είχαμε εκτενείς και εντατικές διαβουλεύσεις και διμερείς συναντήσεις για να φτάσουμε σε κοινό έδαφος. Δεν υπάρχει κοινό έδαφος αλλά δεν τα παρατάμε”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας, είπε ότι, θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις για να ετοιμάσουμε το κατάλληλο κλίμα για την επόμενη συνάντηση.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι μετά το τέλος της Πενταμερούς πως θα πραγματοποιηθεί νέα άτυπη Διάσκεψη στο επόμενο διάστημα (στους επόμενους 2 με 3 μήνες), σημειώνοντας ωστόσο, πως μέχρι την σύγκλιση της θα προχωρήσουν με διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος πριν την Σύνοδο.

O Αντόνιο Γκουτέρες έθεσε εν συντομία τις θέσεις των δύο πλευρών. Εξήγησε ότι η Ελληνοκυπριακή επιθυμεί συνέχιση της προσπάθειας στη βάση ΔΔΟ και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε θέμα δύο κρατών. Όπως σημείωσε δεν υπήρξε κοινό έδαφος αλλά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες...

hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: