30.4.21

Το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας...


Έχει 62 καμπάνες και 400 σήμαντρα και ακούγεται στα 100 και πλέον χιλιόμετρα...

ΒΙΝΤΕΟ

Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ βρίσκεται σε μία πλαγιά κοντά στο χωριό Τρίκορφο της Φωκίδας και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Στην Ιερά Μονή συναντάμε το μεγαλύτερο καμπαναριό του κόσμου το οποίο αναβιώνει τον μύθο του... καμπαναριού της Αγίας Σοφίας με τις 62 καμπάνες και τα 400 σήμαντρα. Το καμπαναριό αυτό όποτε ηχεί στο σύνολο του ακούγεται από το Τρίκορφο Φωκίδας έως την Πάτρα και τους Δελφούς, δηλαδή σε αποστάσεις που αγγίζουν ακόμα και τα 100 χλμ.

Ηγούμενος και κτήτωρ της Μονής είναι ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο οποίος το 1984 ξεκίνησε την ανέγερση των χριστιανικών κατασκηνώσεων στο Τρίκορφο και των δύο μεγάλων Ιερών Μονών. Μιας ανδρώας αδελφότητος επ’ ονόματι του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και Αγίου Αυγουστίνου και μιας γυναικείας επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου.

Το Μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου και του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ εορτάζει τους Αγίους του, τον μεν πρώτο στις 15 Ιουνίου, τον δεύτερο δε Άγιό της στις 19 Ιουλίου. Επίσης στο Μοναστήρι οι μοναχοί αγιογράφησαν σε φορητή εικόνα την Θεοτόκο και την αποκάλεσαν «Παναγία η Τρικορφιώτισσα», την οποία τιμούν κάθε έτος στις 15 Αυγούστου. Εξέδωσαν και ειδική Παράκληση, την οποία έγραψε ο Υμνογράφος της Εκκλησίας Χαράλαμπος Μπούσιας και την οποία ψάλλουν καθημερινά στη Θεοτόκο.

Τα σήμαντρα ηχούν κάθε πέντε χρόνια στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ, όπου ανεβαίνουν επάνω στο καμπαναριό 400 πιστοί και τα χτυπούν με το χέρι. Οι 62 καμπάνες χτυπούν όλες μαζί στην εορτή του Αγίου Αυγουστίνου στις 15 Ιουνίου και του Αγίου Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου, τα Χριστούγεννα και το βράδυ της Ανάστασης...


ekklisiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: