29.4.21

Κρατικοποιείται η Attica Bank...


Τεράστιες ζημιές και αναστολή μετοχής...

Η τράπεζα εμφάνισε ζημιές ύψους 306,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2020 έναντι 4,99 εκατ. ευρώ το 2019.

Προς κρατικοποίηση, με ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη, οδεύει όπως όλα δείχνουν η Attica Bank, η οποία το... τελευταίο διάστημα παρουσίασε τεράστιες ζημιές.

Μάλιστα, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη σήμερα η διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ώρα εκείνη, η τιμή της υποχωρούσε κατά 14,69% ενώ είχαν αλλάξει χέρια 573.379 μετοχές.

Η Attica Bank, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της, εμφάνισε ζημιές ύψους 306,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2020 έναντι 4,99 εκατ. ευρώ το 2019, με τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να ανέρχονται σε 72.000 και τις προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνονται σε 286 εκατ. ευρώ.

Τυπικά η τράπεζα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη σημαίνει ότι θα μπει στην Attica Bank ως βασικός μέτοχος το ΤΧΣ.

Όπως αναφέρει το liberal.gr, μετά την εξέλιξη αυτή ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο υπέρ του Δημοσίου καθώς η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε διάσπαση (hive down).

Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζα (ο ΕΦΚΑ κατέχει το 32,34% της Attica bank και το ΤΜΕΔΕ το 46,32%) θα υποστούν σημαντική απίσχανση αν ληφθεί υπόψιν ότι το υφιστάμενο κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο αναγκαίο βήμα προκειμένου στη συνέχεια η Τράπεζα Αττικής, να ιδιωτικοποιηθεί με τη συμμετοχή νέου στρατηγικού επενδυτή και με διαδικασίες ανάλογες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο είναι η διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πέρυσι η τράπεζα να εγγράψει πολύ μεγάλες προβλέψεις ύψους 282 εκατ. ευρώ, παρά τη μεγάλη τιτλοποίηση που είχε ολοκληρώσει το 2017.

Μία διαδικασία, η όποια όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας, δημιουργεί ερωτηματικά εποπτικής φύσεως.

Η Τράπεζα Αττικής εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως μη συστημική και όχι από τη Φρανκφούρτη και τον SSM. Η τράπεζα μία ημέρα πριν ανακοινώσει τα αποτελέσματα της, δημοσιοποίησε ένα γενικό στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο κατά βάση στηρίζεται σε μία νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία ονομάστηκε συμβολικώς «Ωμέγα».

Η υλοποίηση της τιτλοποιήσης αυτής δεν έχει ακόμη επαρκώς αποσαφηνιστεί, καθώς μεταξύ άλλων «θα περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis»»...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: