29.4.21

Το λιανεμπόριο εκπέμπει SOS...


Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται η «ζημιά» της πανδημίας για το λιανεμπόριο, όπως συνομολόγησαν οι φορείς της αγοράς, οι εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Στο πλαίσιο αυτό, η... ΕΣΕΕ είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για στήριξη του εμπορίου από τον Ιανουάριο, έχοντας κοστολογήσει το πρόγραμμα στα 300 εκατ. ευρώ, με στόχο ενίσχυση των επιχειρήσεων με προσωπικό μέχρι 10 εργαζόμενους. Πρόκειται για πρόγραμμα που προσομοιάζει με αυτό για την εστίαση και το αντίστοιχο για τον τουρισμό, όπως σημείωσε ο κ. Καρανίκας, τονίζοντας ότι επανήλθε με επιστολή του τον Μάρτιο του 2021, ζητώντας παροχή κεφαλαίου κίνησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του ΕΣΑ, τόνισε ότι η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική και η στήριξη πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα για τις περίπου 200 χιλ. εμπορικές επιχειρήσεις που έμειναν άπρακτες την περίοδο των lockdown, μένοντας κλειστές για πάνω από ένα εξάμηνο. Σύμφωνα με τον ΕΣΑ,  ο κλάδος της ένδυσης από κύκλο εργασιών 3,18 δισ. ευρώ το 2019, το 2020 εμφάνισε μόλις 2 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η παρέμβαση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς,  Θεόδωρου Καπράλου, που εξήγησε τις ιδιαιτερότητες των εμπορικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες βάζουν παραγγελίες σε διάστημα 6-12 μηνών  πριν από μία σεζόν και καλούνται να επανεκκινήσουν αλλά και να εξελιχθούν στο τρέχον περιβάλλον. Τόνισε ότι το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί «βραχνά» ρευστότητας και η «Ανάσταση» γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να έρθει χωρίς στήριξη.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  Παντελής Φιλιππίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη η αγορά δοκιμάστηκε στη δεκαετή κρίση που προηγήθηκε στο διάστημα 2020-2021,  ειδικά οι επιχειρήσεις ένδυσης- υπόδησης βρέθηκαν σε δεινή θέση, με τη Θεσσαλονίκη να μετρά ήδη 17 λουκέτα μόνο στη Λεωφόρο Τσιμισκή...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: