30.4.21

Μειώσεις σε 600.000 συνταξιούχους!...


Eνώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοινώνει διαδοχικές καταβολές αναδρομικών ποσών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με καθυστέρηση τουλάχιστον 20 μηνών (επιχειρώντας να κρύψει την πραγματικότητα των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στα ύψη, με τις εκκρεμείς συντάξεις να υπολογίζονται σε 450.000), η επιβεβαίωση σωρείας λαθών και... σκόπιμων παρερμηνειών του νόμου αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους σε νέες δικαστικές διεκδικήσεις.

Και αυτό καθώς τουλάχιστον 600.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές, ενώ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το πλήθος των λαθών που αφορούν στην καταβολή των επικουρικών αλλά και των συντάξεων αναπηρίας.

Όπως είχε αναφέρει η ΑΥΓΗ (17.3.2021), υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας με μεγάλη εμπειρία είχαν υπογραμμίσει εγκαίρως τα σοβαρότατα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων και μάλιστα υπέγραψαν τη σχετική υπουργική απόφαση με επιφυλάξεις. Τις επισημάνσεις αυτές επιβεβαίωσε, την περασμένη εβδομάδα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και με συγκεκριμένη μελέτη εντόπισε τα εξής:

1. Η απόδοση των αναδρομικών εμπεριέχει λάθη που αφορούν 600.000 συνταξιούχους, καθώς δεν έχει γίνει σωστά ο επανυπολογισμός των συντάξεων (βάσει του Νόμου 4387/2016 με ισχύ από 1η.1.2019), ενώ ο e-ΕΦΚΑ απονέμει με λάθος υπολογισμό τις μειωμένες επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις αναπηρικές συντάξεις κάτω από 80% διαπιστωμένης αναπηρίας!

Μάλιστα, με επιστολή στον υπουργό Εργασίας, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπογραμμίζει ότι «μετά από μελέτες και διαπιστώσεις σάς ενημερώνουμε ότι σε διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, που ανέρχονται περίπου σε 600.000, κατά τους υπολογισμούς μας δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα παρακάτω για τον επανυπολογισμό:

Α) Δεν έχει υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Δεν έχει υπολογιστεί η παράλληλη ασφάλιση όσων δεν είχαν συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της σύνταξής τους πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ο Νόμος 4387/2016 τη συμπεριλαμβάνει ως προς τον επανυπολογισμό.

Δ) Συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Στις παραπάνω περιπτώσεις όμως έχουν κρατηθεί εισφορές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που φέρνει στο φως το ΕΝΔΙΣΥ, σύμφωνα με το οποίο συνταξιούχος με 36,89 έτη ασφάλισης με βάση το ενημερωτικό του σημείωμα παίρνει, μετά τον λανθασμένο επανυπολογισμό της σύνταξής του, 1.274,03 ευρώ. Όμως, αν είχε εφαρμοστεί σωστά ο Νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να λαμβάνει 1.396,19 ευρώ!

Επομένως, λανθασμένος θα είναι και ο δεύτερος επανυπολογισμός για την εφαρμογή του Ν. 4670 και ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, αντί να έχει προσωπική διαφορά 722,32 ευρώ, θα έχει προσωπική διαφορά μόλις 24,66 ευρώ.

Μειωμένες επικουρικές και αναπηρικές

2. Επίσης, όπως ήδη αναφέραμε, ο e-ΕΦΚΑ απονέμει με λάθος υπολογισμό τις μειωμένες επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις αναπηρικές συντάξεις κάτω από 80% διαπιστωμένης αναπηρίας. Το θέμα αφορά όσους έλαβαν μειωμένη επικουρική σύνταξη υποβάλλοντας αίτηση μετά την 1η.1.2015 ή όσους έκτοτε έλαβαν αναπηρική σύνταξη με αναπηρία κάτω του 80%.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται από το ΕΝΔΙΣΥ, με τις ρυθμίσεις του Νόμου Κατρούγκαλου θεσπίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού, τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης.

Για τις κύριες συντάξεις, ο νέος τρόπος αφορούσε αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονταν μετά τις 13.5.2016, ενώ για τις επικουρικές, ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορούσε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1η.1.2015.

Για τις κύριες συντάξεις προβλέφθηκε μείωση έως 30% της εθνικής μόνο και όχι της ανταποδοτικής σύνταξης, σε περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης, δηλαδή σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους.

Για τις επικουρικές συντάξεις ορίσθηκε ότι το ύψος της καθορίζεται από το άθροισμα δύο τμημάτων.

Το τμήμα σύνταξης α, το οποίο αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι 31.12.2014 που υπολογίζεται με βάση συντελεστή αναπλήρωσης που για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45 επί των συνταξίμων αποδοχών, και το τμήμα σύνταξης β, από 1η.1.2015 και εφεξής, που υπολογίζεται με βάση μαθηματικό τύπο, στον οποίο λαμβάνεται υπόψη (με έμμεσο τρόπο) η ηλικία συνταξιοδότησης.

"Από καμία διάταξη δεν προβλέφθηκε μείωση του ποσού της επικουρικής σύνταξης όταν απονέμεται μειωμένη σύνταξη γήρατος, δηλαδή σύνταξη σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους ή σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό χαμηλότερο του 80%. Παρ' όλα ταύτα, κατά την απονομή των μειωμένων επικουρικών ή επικουρικών αναπηρίας με ποσοστό μικρότερο του 80% επιβάλλεται μείωση, που στην πρώτη περίπτωση φτάνει έως το 30%, ενώ στη δεύτερη έως το 50%", σημειώνει το Δίκτυο ζητώντας να διορθωθούν άμεσα οι συγκεκριμένες απονομές συντάξεων.

Γ. Τσίπρας: Παρά τις διαβεβαιώσεις, μειώσεις μέχρι και στους απόστρατους

Δήλωση Γιώργου Τσίπρα, Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι από τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν επρόκειτο να προκύψουν μειώσεις και τη διαρκή καλλιέργεια προσδοκιών από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις, προς ώρας αρκετοί απόστρατοι καταγγέλλουν ότι στους λογαριασμούς τους, βρήκαν μικρές μειώσεις, αλλά και μεγαλύτερες έως 70 ευρώ. Πού οφείλονται αυτές οι διαφορές; Σε ποιες κατηγορίες συνταξιούχων (με πόσα συντάξιμα χρόνια) έχετε προχωρήσει σε επανυπολογισμό;»...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: