30.4.21

«Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»...


Ξεκίνησε χαράματα το Σάββατο του Λαζάρου και ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη η μεταφορά των προσφύγων από τον Δημοτικό Καρά Τεπέ στον νέο Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι).

Ήταν μια αχρείαστη εκκένωση, χωρίς... πραγματικό λόγο και λογική. Δεν είχε να προσφέρει το παραμικρό θετικό στην πορεία του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην πόλη και το νησί μας. Η μεταφορά των προσφύγων στον νέο Καρά Τεπέ, ήταν ξεκάθαρα μια πράξη μισαλλόδοξη και εκδικητική. Σε βάρος ευάλωτων ανθρώπων και οικογενειών με παιδιά, που ζούσαν αρμονικά και δεν ενοχλούσαν κανέναν.

Ο Δημοτικός Καρά Τεπές πρότυπο ανθρωπιστικής λειτουργίας, μπήκε στο στόχαστρο και έπρεπε να κλείσει. Για να μην φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει εναλλακτική-ανθρώπινη διαχείριση  στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Κάποιοι αυτό το μισούν και το μάχονται.

Έτσι οι κύριοι Κύτελης και Μηταράκης προτίμησαν αυτούς τους ανθρώπους που ζούσαν μια αξιοπρεπή ζωή, να τους μεταφέρουν  και να τους «πετάξουν» στις δύσκολές συνθήκες του νέου Καρά Τεπέ ανάμεσα στους αέρηδες και  στις λάσπες.

Δυστυχώς  κάποιοι σε θέσεις εξουσίας, απ’ότι φαίνεται νοιώθουν μια ακατανόητη ικανοποίηση και αίσθηση υπεροχής, κάνοντας την ζωή κάποιων συνανθρώπων μας ακόμα δυσκολότερη απ’όσο είναι. 

Και επειδή τίθεται και ακούγεται συνεχώς αυτές τις μέρες το δήθεν «αθώο» ερώτημα «ποιός νοιάζεται για το κλείσιμο του Δημοτικού Καρά Τεπέ;» υπονοώντας ότι νοιάζονται μόνο κάποιοι που έχουν οικονομικό συμφέρον, τους απαντούμε: Nοιάζεται πολύς κόσμος που καταλαβαίνει και κατανοεί τι σημαίνει πρόσφυγας, τι σημαίνει πόλεμος και τι σημαίνει φτώχια. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν άνθρωποι. Δεν είναι όλοι Μηταράκηδες…

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και εμείς που δεν είμαστε τόσο καλοί χριστιανοί όσο οι κύριοι Κύτελης και Μηταράκης, στεναχωριόμαστε, που με το έτσι θέλω, χωρίς πραγματικό λόγο και αιτία, η ζωή κάποιων ανθρώπων γίνεται δυσκολότερη.

Μεγάλη Παρασκευή  σήμερα κι η σιωπή της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης γύρω από το προσφυγικό, εξακολουθεί να είναι εκκωφαντική. Σαν όλα αυτά να συμβαίνουν σε άλλους κόσμους, άλλους Γαλαξίες κι όχι εδώ στη Λέσβο.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και στο μυαλό μας έρχονται τα λόγια του Ιησού όπως τα μετέφερε ο Ευαγγελιστής Ματθαίος: «Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, είστε σαν ασβεστωμένοι τάφοι, κατάλευκοι και ωραίοι απέξω, από μέσα όμως είστε γεμάτοι με κόκαλα νεκρών και ακαθαρσίες»…


Ορέστης Μεταξάς

Πηγή: mplokia.gr


"Κουτί της Πανδώρας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: