30.4.21

Η προδοσία του Ιούδα...


Πόσο αξίζουν τα 30 αργύρια σε σημερινά χρήματα...

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης αποτελεί κύρια μορφή της Καινής Διαθήκης και παγκόσμιο σύμβολο της προδοσίας. Ο μαθητής του Ιησού, τον πρόδωσε με ένα φιλί στο μάγουλο, καταδεικνύοντας έτσι στον Καϊάφα τον δάσκαλό του, σύμφωνα με την περιγραφή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Τότε, ο... αρχιερέας Καϊάφας παρέδωσε τον Χριστό στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου και, έπειτα, ακολούθησε η Σταύρωση και η θυσία του Ιησού. Ως αντίτιμο για την προδοσία του, ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια, τα οποία μέχρι σήμερα είναι συνώνυμα, μεταφορικά, με την προδοσία.

Η λέξη αργύρια, που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, σημαίνει "αργυρά νομίσματα", τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπάρχουν, όμως, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των συγκεκριμένων νομισμάτων.

Η πρώτη εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν "τυριανά σέκελς" (νομίσματα της Τύρου), με την επιστημονική κοινότητα να κλίνει προς αυτή τη θεωρία. Η δεύτερη λέει πως τα νομίσματα ήταν "στρατήρες" της Αντιόχειας, η τρίτη "τετράδραχμα" των Πτολεμαίων και η τέταρτη "αθηναϊκά τετράδραχμα".

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια

Λαμβάνουμε υπόψιν την πρώτη εκδοχή, που είναι και η πιο πιθανή, ότι τα 30 αργύρια ήταν "τυριανά σέκελς". Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα οι απόψεις διίστανται ξανά για την αξία που θα είχαν σήμερα αυτά τα νομίσματα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Οι εκτιμήσεις λένε πως η σημερινή αξία ενός "τυριανού σέκελ" (που ισούται με τέσσερις δραχμές), λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και την περιεκτικότητα σε άργυρο, κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ. Επομένως, τα 30 αργύρια ισούνται με το σημερινό ποσό των 9.000 έως 15.000 ευρώ...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: