29.4.21

Όταν ο ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών δεν ξέρουν διαίρεση...


Στο σύμπαν των «αρίστων» τα 6 δισ. ευρώ ενισχύσεων για 8 μήνες εκτός από ψίχουλα είναι και «1 δισ. ευρώ το μήνα» ως το τέλος του χρόνου.

Μία διαφορετική αντίληψη για τα απλά μαθηματικά δημοτικού παρουσίασε με την «βοήθεια» του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σε... ερώτηση για το πόσα κεφάλαια προορίζει η κυβέρνηση να δοθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «σε σχέση με την πανδημία υπολογίζουμε ότι θα μας κοστίσει ακόμη -από πλευράς δαπανών ή απώλειας εσόδων που κάνουμε με δική μας βούληση, περίπου άλλα 6 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου».

Καθώς τα προηγούμενα 24ωρα κυβερνητικά στελέχη κάνουν πλειοδοσία δισ. ευρώ με δηλώσεις τους, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κάνει μία χονδροειδή διόγκωση αυτού του ποσού, σε «ουσιαστικά 1 δισ. ευρώ το μήνα, από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου». Και χωρίς να προβληματιστεί, ο κ. Σκυλακάκης απαντά «ακριβώς».

Φυσικά, μία απλή διαίρεση του ποσού των 6 δισ. ευρώ διά των οκτώ μηνών «από το Μάιο και μετά» δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να την κάνει. Η δήλωση περί «1 δισ. ευρώ το μήνα» είναι ένα «φούσκωμα» 33% σε σχέση με το σωστό αποτέλεσμα των 750 εκατ. ευρώ το μήνα, που είναι 25% χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ. 

Το χειρότερο, ωστόσο, δεν είναι τα μαθηματικά, αλλά το γεγονός ότι το πολύ χαμηλό αυτό ποσό, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα περιλαμβάνει κάθε σχετική δαπάνη ως το τέλος του έτους, από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις επιδοτήσεις ενοικίου, ως τις τρέχουσες και κάθε επόμενη ενίσχυση επιχειρήσεων, τα προγράμματα επανεκκίνησης, κτλ. Και ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι όπως έγινε και με τον προϋπολογισμό του 2020, κανείς δεν φαίνεται να σκέφτεται καν ότι πρέπει να προνοήσει για χειρότερες της ιδανικής εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ο κ. Σκυλακάκης μάλιστα, επανέλαβε την... αδιαφορία για όσους πολίτες και επιχειρήσεις μετά από δέκα χρόνια μνημονίων προσπαθούσαν να ανταπεξέλουν σε μεγάλα χρέη, πριν έρθει το χτύπημα της πανδημίας. «Να σας το πω απλα, η κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων και ανθρώπων, στη βάση του πλήγματος που έχουν υποστεί, όχι των χρεών που έχουν συσσωρεύσει», κάνοντας και πάλι αναφορές σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές»...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: