1.5.23

Μαζικές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά...


...με αιχμή εργασιακά και Τέμπη...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ

Χιλιάδες πολίτες τίμησαν σήμερα ανά την επικράτεια την Πρωτομαγιά επικαιροποιώντας τους εργατικούς αγώνες με νέα αιτήματα καταδικάζοντας παράλληλα την κυβερνητική πολιτική, παρά τον βροχερό καιρό και το «χειρόφρενο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και... συνταξιούχοι, απέδωσαν φόρο τιμής στους αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους τις διεκδικήσεις τους δίνοντας μαζικά το «παρών» σε πολλές πόλεις, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, από την Κέρκυρα και την Πάτρα μέχρι τα Τρίκαλα, τον Βόλο και την Πρέβεζα, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα κατά της φτωχοποίησης, του φασισμού και του πολέμου.






Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων, αλλά και την απονομή δικαιοσύνης για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη καταγγέλλοντας την απόπειρα συγκάλυψης της Νέας Δημοκρατίας κι αποδίδοντας επίσης ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί, πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες και φορείς, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με παλμό κι ένταση στην πρωτεύουσα, μετά τις προσυγκεντρώσεις τους. 


Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ με Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα κατέληξαν στο Σύνταγμα, όπου το στίγμα τους άφησαν Γάλλοι συνδικαλιστές εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες συντρόφους τους.  «Οι λαοί θα νικήσουν - Les peoples gagneront» έγραφε το πανό -νωρίτερα κατέθεσαν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν και ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Διεθνούς.

Μία από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν από την παρουσία διανομέων στις πλατφόρμες «E-food» και «Wolt», που πέρασαν ανάμεσα από τα πλήθη με τα μηχανάκια τους αποσπώντας χειροκροτήματα.


Δυναμικές ήταν οι διαμαρτυρίες και στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τις 11 το πρωί έγινε συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ. Σε αυτήν συμμετείχαν με μπλοκ μέλη και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΜεΡΑ25 μαζί και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν συγκέντρωση, σε μικρή απόσταση, στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.


Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη και πορεία στο κέντρο της πόλης. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την πορεία του μπροστά στο ΥΜΑΘ. Άλλοι διαδηλωτές συνέχισαν και κατέληξαν στο μνημείο για την εξέγερση των καπνεργατών το 1936.

Εργατικά Σωματεία , που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία, με κατάληξη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές άφησαν λουλούδια σε δύο σημεία στο ύψος της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα δύο εργατικά δυστύχηματα. Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παραστάσεις αλληλεγγύης προς εργαζόμενους άλλων χωρών που αγωνίζονται για τα εργατικά δικαιώματα, έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δυνάμεις και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη το Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: