30.5.23

Nέα διλήμματα...


Αποφασισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει «εν κινήσει» εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας στους στενούς συνεργάτες του. Οπως δήλωσε, μετά... την πρώτη συνάντηση που είχε με τους «20» της Εκλογικής Επιτροπής, «βάζουμε τον πήχυ ψηλά και κινητοποιούμε κάθε ανθρώπινο πόρο, προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου, ενόψει των επόμενων εκλογών». Ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος και το νέο αφήγημα του κόμματος οφείλει αυτή τη φορά να είναι σαφές. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εξουσίας, μια κυβερνώσα δύναμη της Αριστεράς και η ψήφος σε αυτόν έχει ένα θετικό πρόσημο, αποτελώντας μήνυμα ελπίδας και στήριξης των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας. Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι πως η μάχη είναι μονομέτωπη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. 

Στην Κουμουνδούρου έχουν επίγνωση των νέων δύσκολων συσχετισμών μετά την πρόσφατη συντριπτική ήττα. Το αναγνώρισε και ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας, ωστόσο, το ιστορικό χρέος το οποίο έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί ακόμη ένα διακύβευμα για την 25η Ιουνίου: «Οφείλουμε να αποτρέψουμε την εφιαλτική προοπτική μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς… που θα έρθει το επόμενο διάστημα να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε κατά τη συνεδρίαση ακόμη ένα δίλημμα που θα τεθεί επιτακτικά ενόψει της επόμενης τετραετίας: «Πώς, με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης». 

Στην Κουμουνδούρου θα εστιάσουν στην ανάγκη να ακουστεί καθαρά μια «εναλλακτική, ρεαλιστική και ριζοσπαστική κυβερνητική πρόταση». Υγεία, παιδεία, χρέη, εισοδήματα, κοινωνικό κράτος, δικαιώματα και κράτος δικαίου θα αποτελέσουν τα μεγάλα επίδικα. Προς τους αναποφάσιστους θα απευθυνθούν τονίζοντας πως δεν πρέπει να δοθεί «λευκή επιταγή» σε μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει από την προηγούμενη τετραετία ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τα αντιλαϊκά σχέδιά της. 

Για το ΠΑΣΟΚ από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν αποφασίσει να απαντούν όποτε κρίνουν πως χρειάζεται. Σε πρώτη φάση αυτό που επισημαίνουν κορυφαία στελέχη είναι πως οι πολίτες θα είναι σε θέση να κρίνουν τις επόμενες ημέρες ποια δύναμη επιδιώκει προοδευτικές λύσεις και ποια δεν αποκλείει τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., σε περίπτωση που δεν βγει αυτοδύναμη. 

Ζητείται ηρεμία 
Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης εβδομάδας στην Κουμουνδούρου επιθυμούν μόνο ήρεμους τόνους στην πορεία προς τις κάλπες. Το γεγονός πως στην Εκλογική Επιτροπή που ανακοινώθηκε δεν υπήρχαν καθόλου στελέχη από την «Ομπρέλα» σχολιάστηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο της Παρασκευής, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια συνέχεια. Η λογική της ηγετικής ομάδας είναι πως η κουβέντα περί τάσεων έχει ξεπεραστεί και αυτό που προτάσσεται μέσω της «ομάδας κρούσης» είναι το έντονο τεχνοκρατικό στοιχείο αλλά και ο αέρας ανανέωσης που υπάρχει στο κόμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προτάθηκε να προστεθεί ο Νίκος Βούτσης στο Εκτελεστικό Γραφείο, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει, χωρίς ωστόσο να γίνει περαιτέρω συζήτηση. Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συσκέψεις των νομαρχιακών σε όλη την Ελλάδα, με την παρουσία κορυφαίων στελεχών που θα συμμετάσχουν στο νέο Οργανωτικό Γραφείο. 

Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ οι «20» θα εργαστούν σε ομάδες. Θα αναλάβουν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (υγεία, νέοι, εργασία κ.ά.) προκειμένου να πραγματοποιούν στοχευμένες περιοδείες και να παρουσιάζουν το πρόγραμμα του κόμματος. Οπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «απόφασή μας είναι να επιχειρήσουμε να επανασυστήσουμε τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία». 

Στόχος ο κεντρικός ρόλος στον «χάρτη» της αντιπολίτευσης
Με επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στη νέα προεκλογική περίοδο διεκδικώντας την ενίσχυση των ποσοστών του, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται ότι το ποσοστό της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί την αφετηρία για να διεκδικήσει το κόμμα περισσότερες ψήφους. Απώτερος στόχος, όπως διατυπώνεται ξανά και ξανά από την ηγετική ομάδα του κόμματος, είναι η επιστροφή σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή η επιδίωξη διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά και τη διαφοροποίηση της τοποθέτησης έναντι των πολιτικών αντιπάλων, αφού σε επίπεδο προγραμματικού λόγου, παρουσίασης προτάσεων και επικοινωνιακής στρατηγικής δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, καθώς κρίθηκε επιτυχημένη η στρατηγική ως προς αυτό το σκέλος.

Σε σχέση με τη Ν.Δ. ο Νίκος Ανδρουλάκης φρόντισε να κόψει τις όποιες γέφυρες υπήρχαν πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι παραμένει ανοιχτό στην προοπτική συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις και τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού. Τώρα η Χαρ. Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης για μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Αυτή η επιλογή έρχεται σε συνέχεια της διεκδίκησης κεντρικού ρόλου στον «χάρτη» της αντιπολίτευσης. Οπως εξηγεί συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, δεν μπορεί να γίνεται καμία τέτοια συζήτηση όταν διεκδικείς τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, από τη στιγμή που από την πλευρά της Ν.Δ. τίθεται εμφατικά το ζήτημα της αυτοδυναμίας, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική βάση για να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση. Παράλληλα, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οριοθετεί σαφείς διαχωριστικές γραμμές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εκπέμποντας σταθερό μήνυμα ότι η πορεία προς τις δεύτερες εκλογές περνάει μέσα από έναν διμέτωπο αγώνα. Και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν ξεκάθαρη η επιλογή της Χαρ. Τρικούπη για αποστάσεις από το επίμονο φλερτ της Κουμουνδούρου και τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις για ενιαίο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, με το ΠΑΣΟΚ να αμφισβητεί τον προοδευτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αφετηρία της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας η Χαρ. Τρικούπη αμφισβητεί την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί αποτελεσματικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ. Εσωκομματικά, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι θα πρέπει να μπει το κόμμα στην πορεία προς τις κάλπες με ενότητα και ορμή, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί και η όποια κρίση εσωστρέφειας θα μπορούσε να προκληθεί από την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη.

Σε οργανωτικό επίπεδο, στον Στέφανο Παραστατίδη ανατέθηκε η κινητοποίηση στη Μακεδονία, με στρατηγική «πόρτα πόρτα». Οπως επισημαίνεται και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας θα επιλεγούν στελέχη του κόμματος, τα οποία θα αναλάβουν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τοπικών οργανώσεων και των υποψηφίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αδράνειας στις δεύτερες εκλογές...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: