29.5.23

Ο Υψιστος, ο Μαραντζίδης, ο Καστανίδης...


Με ενδιαφέρον διαβάζω ότι ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης αναλαμβάνει επικεφαλής του σχεδιασμού της νέας... προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του («Καθημερινή» 22/5/2023) ο καθηγητής σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ένα «ασπόνδυλο κόμμα, με θολή πολιτική ταυτότητα, υπερβολικά αρχηγοκεντρικό». Παράλληλα, έθετε ευθέως θέμα αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα «έχει ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του και διαθέτει φρέσκα και χαρισματικά άτομα που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο». Το πώς θα πείσει το εκλογικό σώμα για το αντίθετο, μένει να το δούμε.

● Μπορεί να έπεσε σιωπητήριο και σύστημα… ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα να ελέγχει αποκλειστικά ποιος θα βγαίνει στα κανάλια, αλλά δεν σας ενημέρωσα για τα συντροφικά μαχαιρώματα του προηγούμενου τριημέρου. Ο Νίκος Ξυδάκης επανήλθε και επί της ουσίας επέμεινε στο να κατηγορεί τους ψηφοφόρους, καθώς είχε πει ότι μέρος του εκλογικού σώματος που επέλεξε τη Ν.Δ. έχει «ομίχλη στα μυαλά, είναι θυρωροί της νύχτας και έχουν σύνδρομο της Στοκχόλμης». Πάντως ο Κώστας Ζαχαριάδης τον άδειασε λέγοντας ότι «ποτέ όταν αρμενίζεις στραβά, δεν είναι στραβός ο γιαλός. Ο λαός δεν έχει το σύνδρομο της Στοκχόλμης, το θέμα είναι μήπως το έχουμε εμείς». Αντίστοιχα και ο Κώστας Μπάρκας διαφώνησε με τις δηλώσεις Ξυδάκη, τονίζοντας ότι «δεν φταίει η κοινωνία για το αποτέλεσμα, έγιναν επικοινωνιακά λάθη, φταίμε όλοι μας». Από κοντά και η Ολγα Γεροβασίλη συμπλήρωσε ότι «φυσικά και δεν έχουν καμία ευθύνη οι πολίτες».

● Στο ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να τα κάνουν όλα λάθος με την υπόθεση Καστανίδη. Η επιλογή Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης αντί μίας από τις δύο του Ηρακλείου, αφήνοντας εκτός το ιστορικό στέλεχος, αιφνιδίασε και έδωσε λαβή για σχόλια εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης, η επιλογή επικοινωνήθηκε με λάθος τρόπο στα ΜΜΕ δίνοντας την εντύπωση «αποκεφαλισμού» και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει το -σχετικά προβληματικό- σκεπτικό. Οτι δηλαδή στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να βγάλει και δεύτερη έδρα, όπως π.χ. η Ελληνική Λύση που το κατάφερε με 0,4% παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ, και αν δεν τα καταφέρει τον Ιούνιο, η έδρα θα πάει στον Καστανίδη. Βέβαια όταν είσαι τέταρτο κόμμα πίσω από τον Βελόπουλο στην περιοχή, δεν πας να τσακωθείς με τον μόνο τοπικό βουλευτή και τον τοπικό μηχανισμό.

● Πάντως ο Χάρης Καστανίδης, που έχασε το δίκιο του καταγγέλλοντας δημοσίως τον πρόεδρο του κόμματος για προσβολή, δεν βρήκε υποστηρικτές ούτε από τους ΓΑΠικούς, που ήταν σε κλίμα «καλά να πάθεις που κατέβηκες κόντρα στον Παπανδρέου το 2021». Αλλοι θύμιζαν ότι ο Καστανίδης εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής το πολύ μακρινό πια 1981 και, όπως έχει φανεί, μάλλον τάσσονται υπέρ της ανανέωσης. Συγκινητικό επίσης και το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ and friends που αντί να μας πουν γιατί έχασαν από τον «νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό» Μητσοτάκη με 21 μονάδες διαφορά, ασχολούνται με μείζονα θέματα, όπως το… ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν μπορούσε ΚΑΙ ο Καστανίδης να είναι βουλευτής (της μιας ημέρας) ΚΑΙ ο Ανδρουλάκης υποψήφιος στην Α´ Θεσσαλονίκης. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου (και του πασόκου).

● Μένουμε αριστερά, γιατί μου έκανε εντύπωση η πίκρα στα κοινωνικά δίκτυα από πρώην στελέχη της -πάλαι ποτέ- Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), δηλαδή της πρώην ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ που εξελίχθηκε σε κόμμα το 2010, συγκυβέρνησε με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και κατόπιν διασπάστηκε σε κομμάτια μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αφορμή για την πικρία ήταν ένα πάνελ στο Mega με καλεσμένους τρεις πρώην ΔΗΜΑΡίτες: τον υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. σήμερα, Γρηγόρη Ψαριανό, τον υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπαδόπουλο. Τελικά, παραφράζοντας το γνωστό ρητό, δύο πράγματα οδηγούν παντού: η δημοσιογραφία και η… ΔΗΜΑΡ.

● Να σημειώσω ότι το ακροδεξιό κόμμα Νίκη θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τις πηγές στήριξης και χρηματοδότησής του. Είναι πράγματι περίεργο πώς ένας θεολόγος που έκανε τηλεοπτική καριέρα σε περιφερειακούς σταθμούς κηρύσσοντας «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή. Δεν θέλω να πιστέψω και φήμες ότι σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει εμπλοκή με τοπικά δίκτυα συγκεκριμένου επιχειρηματία. Πάντως έχουμε καταλάβει τι δεν θέλουν: μετανάστες, εμβόλια, εκτρώσεις κ.λπ. Σκοταδισμός σε νέα συσκευασία, που κάνει τον Βελόπουλο να μοιάζει… κεντρώος...

Χάρης Ιωάννου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: