31.5.23

Τα άβατα Κεραμέως – Σκρέκα και τα πρώτα φάουλ των Πασόκων...


Έχουμε μεν υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά τα συστήματα από κάτω, είναι αυτά που υπήρχαν και πριν τις εκλογές, άρα η δήλωση του Σκέρτσου ότι φταίνε οι υπηρεσίες για το γεγονός ότι δεν είχε προστατευτεί το σύστημα των εξετάσεων στο υπουργείο Παιδείας είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Μαθαίνω ότι ανησύχησε μέχρι και η... Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έκανε τηλεφωνήματα, ώστε να επιτευχθεί στο τέλος συνεννόηση και να μπουν οι άνθρωποι του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης στο υπουργείο Παιδείας για να προστατέψουν την πλατφόρμα από την κυβερνοεπίθεση.

Ακόμα, η ενημέρωση που έκανε το υπουργείο ότι το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων δεν έχει σχέση με το ίντερνετ είναι λάθος γιατί ένα κομμάτι είναι και ιντερνετικό.

Αλλά το πάθημα φαίνεται έγινε μάθημα. Πάντως μαθαίνουμε ότι οι μόνοι υπουργοί που θεώρησαν άβατο τον χώρο τους και δεν άφησαν τους ανθρώπους του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης να μπουν να εκσυγχρονίσουν και να θωρακίσουν τα συστήματα τους, ήτανε το Παιδείας με την Κεραμέως και το Ενέργειας με τον Σκρέκα.

Στα προεκλογικά τώρα, έχουμε μέτωπο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με αφορμή δηλώσεις της κ. Χρονοπούλου και του κ. Δουδωνή για τα φορολογικά.

Βέβαια, αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ υπήρχε και πριν από τις εκλογές του Μαΐου, αλλά επικοινωνιακά την κάλυπτε η κόντρα της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει αποκλειστικό στόχο τη διατήρηση των ψήφων και του ποσοστού που κέρδισε στην προηγούμενη κάλπη.
 
Η κόντρα θα γίνει πιο σκληρή, επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο να πάρει πίσω τις διαρροές που είχε προς τον Μητσοτάκη. Δεν ήταν κανένα τεράστιο ποσοστό, αλλά η ΝΔ δεν έχει κανένα περιθώριο απώλειας και θα πιέσει το ΠΑΣΟΚ για να το εκθέσει ως αναξιόπιστο.
 
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ θα φαίνεται αναγκαστικά πολύ περισσότερο στα ΜΜΕ και άρα θα κινδυνεύει να… «πάθει ΣΥΡΙΖΑ», με ανακολουθίες και λάθη, εάν η πίεση της ΝΔ ανέβει στο κόκκινο.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, ξαναβγαίνει μπροστά ύστερα από το σοκ και την αφωνία των πρώτων ημερών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και θα δούμε πώς θα τα πάνε τόσο ο Τσίπρας όσο και τα άλλα στελέχη πρώτης γραμμής. Σε αυτή τη φάση ξέρουμε ότι:
 
● Θα αποφύγει, όπως λένε ήδη δημοσίως τα στελέχη του, να ανοίξει πόλεμο με το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που αυτός είναι ο άμεσος ανταγωνιστής του στην κάλπη.
 
● Θα διατηρήσει τη ΝΔ ως κύριο μέτωπο αντιπαράθεσης επειδή αυτό θα σηματοδοτεί ότι δεν παλεύει για την επιβίωσή του, αλλά για να είναι και μετά τις 25 Ιουνίου ο δεύτερος πόλος διακυβέρνησης.
 
● Επειδή έχει χάσει προς πολλές κατευθύνσεις, θα προσπαθήσει να στοχεύσει σε ειδικά κοινά, τα οποία είναι πιθανότερο να επιστρέψουν σε αυτόν στις 25 Ιουνίου.
 
Θα δούμε σιγά – σιγά ποια θα είναι αυτά και με πόση αποτελεσματικότητα θα τα προσεγγίσει...

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: