29.5.23

Ο Λουκασένκο «προσφέρει»... πυρηνικά...


...σε όσους ενταχθούν στην ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας...
Αρνητική αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, αναφορικά με τα «κίνητρα» που έδωσε για να ενταχθεί μια χώρα στην ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία. Συγκεκριμένα, ο Λουκασένκο δήλωσε πως υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για... όλους» που θελήσουν να συμμετέχουν στην ένωση αυτή. 

Η δήλωση λίγες μέρες μετά την κίνηση της Μόσχας να προχωρήσει στο σχέδιό της να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη από το Κρεμλίνο τέτοιων όπλων έξω από τη Ρωσία, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λουκασένκο –που αποτελεί τον πιο σταθερό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ των χωρών της ανατολικής Ευρώπη– δήλωσε πως πρέπει να είναι «στρατηγικά κατανοητό» ότι το Μινσκ και η Μόσχα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν με άλλες χώρες. Πρόσθεσε πως «κανείς δεν είναι αντίθετος, το Καζακστάν και άλλες χώρες να έχουν τις ίδιες στενές σχέσεις που έχουμε εμείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία».


Και έστειλε το μήνυμα: «Αν κάποιος ανησυχεί... είναι πολύ απλό: ενταχθείτε στο ενωσιακό κράτος της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Αυτό είναι όλο: θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους». Έσπευσε να δηλώσει πως αυτή είναι η δική του άποψη κι όχι η άποψη της Μόσχας. 

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι επισήμως μέλη ενός ενωσιακού κράτους: μιας ένωσης χωρίς σύνορα και συμμαχίας μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

«Όχι» από Καζακστάν 

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ απέρριψε την πρόσκληση του Λουκασένκο να ενταχθεί στην ένωση. «Εκτίμησα το αστείο του», δήλωσε ο Τοκάγεφ σύμφωνα με ανάρτηση του γραφείου του στην εφαρμογή Telegram, προσθέτοντας πως το Καζακστάν είναι ήδη μέλος ενός ευρύτερου εμπορικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ρωσίας, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης: ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη μια περαιτέρω ενσωμάτωση.

«Όσο για τα πυρηνικά όπλα, δεν τα χρειαζόμαστε επειδή έχουμε ενταχθεί στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων», είπε. Πρόκειται για μια τοποθέτηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «καρφί» προς τη Μόσχα και το Μινσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: