31.5.23

Επίθεση στην κοινή λογική...


«Se non è vero, è ben trovato» σημαίνει «αν δεν είναι αληθινό, έχει εύστοχα επινοηθεί». Χθες ζήσαμε ακόμα ένα επιτελικό φιάσκο και την επικοινωνιακή διαχείρισή του. 

Δεν έχει κανένα νόημα εδώ να μιλήσουμε για την τεχνική πλευρά του ζητήματος και το πόσο ανόητες είναι οι (μη) εξηγήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους, αλλά είναι μια ευκαιρία να... μάθουμε πολλά για το πώς οι νικητές των εκλογών κάνουν την πραγματική αδυναμία τους επικοινωνιακό όπλο. Πώς η πραγματικότητα, δηλαδή, όχι μόνο διαμεσολαβείται και διαστρεβλώνεται, αλλά και πλαισιώνεται με τρόπο που ενισχύει το αφήγημα.

Δεκάδες χιλιάδες γονείς και παιδιά, επί δύο ημέρες καρδιοχτυπούν στην πιο δύσκολη στιγμή της σχολικής χρονιάς, τις εξετάσεις. Οι ευθύνες τής μέχρι πριν από οκτώ ημέρες κυβέρνησης της χώρας είναι δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες. Τι λέει ωστόσο η κυβέρνηση που απέρχεται από το τιμόνι της χώρας, ενώ ράβει κοστούμια και προετοιμάζεται για το επόμενο γιουρούσι στο κράτος;

Καταρχάς για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ - αυτό δια πάσαν νόσον. Έπειτα φταίει η απλή αναλογική, που δεν έχουμε κυβέρνηση - άρα και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ που τη νομοθέτησε. Φταίει επίσης η... υπηρεσιακή κυβέρνηση - και πάλι εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ που μας έβαλε σε περιπέτειες. Στη συνέχεια, η γραμμή εμπλουτίστηκε με τις απαραίτητες δόσεις φόβου: χάκερ «θέλουν να καταστρέψουν την εικόνα της χώρας και να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες».

Σε ποιο συμπέρασμα μας οδηγούν αβίαστα όλα αυτά; Μα, στο να έχουμε «μια σταθερή, πολιτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση» και να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιουνίου. Πρόκειται για προπαγάνδα στην καθαρή μορφή της: μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα με στιβαρό και σοβαροφανές ύφος υπηρετεί ένα σενάριο στα όρια της γελοιότητας. Το έργο παίζεται ταυτόχρονα σε όλους τους κινηματογράφους - αναπαράγεται δηλαδή από τα πρόθυμα ΜΜΕ- και για εκατομμύρια άλλους πολίτες που δεν έχουν παιδιά ή σχέση με παιδιά, το αφήγημα γίνεται πραγματικότητα.

Τι κι αν μαθητές, γονείς και καθηγητές γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τι κι αν υπάρχουν ελάχιστα ρεπορτάζ που ανοίγουν ρωγμές στην καλογυαλισμένη βιτρίνα; Η μιντιακή υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται συντριπτική.

Το πρόβλημα συνεπώς δεν είναι οι κυβερνοεπιθέσεις στις κρατικές υποδομές. Πρόβλημα είναι οι κυβερνητικές επιθέσεις στο μυαλό μας!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: