30.5.23

«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω μπροστά στη μάχη»...



«Με απασχολεί η δεξιά πολιτική που είναι επιζήμια για την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι μόνος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να έχει την καλύτερη δυνατή παρουσία στις εκλογές. Και σε ερώτηση γιατί δεν επέλεξε την παραίτηση μετά την ήττα, τόνισε ότι έως τις εκλογές δεν πρόκειται να λιποτακτήσει.

Σε... συνέντευξή του στο STAR, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έκανε αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι το κόμμα πέρασε ένα μεγάλο σοκ και τώρα ανασυντάσσεται ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου.

Και επισήμανε ότι το πιο κρίσιμο είναι η επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς επισήμανε ότι ούτως ή άλλως έρχονται δύσκολες ημέρες και έχει σημασία ποιος θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει.
«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».


Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα». Είπε ότι σκέφτηκε την παραίτηση, ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».

Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του τέσσερις πολύ δύσκολες προεκλογικές εβδομάδες και όλη η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί σ' αυτό. «Πρέπει να περάσουμε πάνω από τον πήχη του στόχου μας», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας». 

Μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί. 

Τσουνάμι παραπληροφόρησης

Εκτίμησε πάντως ότι η βασικότερη αιτία αυτούς του αποτελέσματος είχε να κάνει με το «τσουνάμι που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου και της συζήτησης για το μακρύ παρελθόν», ενώ η συζήτηση θα έπρεπε να είναι με βάση όσα συνέβησαν το 2019-2023. 

«Πήγαν στην κάλπη οι πολίτες συζητώντας την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι ήδη η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες». «Κι εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.


Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε έως τις 25 Ιουνίου να υπάρξει μια ανατροπή του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου, λέγοντας ότι από τη στιγμή που η κάλπη είναι άδεια, δεν θα πρέπει να προδικάζουμε τίποτα.

Αλαζονεία Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατήγγειλε για αλαζονεία, κυρίως για την προσπάθειά του να μειώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, καθώς κάθε φορά που μιλάει καλεί τους πολίτες να τον ψηφίσουν εμφανίζοντας τα υπόλοιπα κόμματα ως επικίνδυνα και τη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη αξιόπιστη λύση για να κυβερνήσει τη χώρα. «Είναι ο νικητής των εκλογών», είπε, «μας νίκησε, αλλά θα πρέπει να μας σέβεται», σημειώνοντας ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι προσβλητικές και μη δημοκρατικές».

Όσον αφορά την απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι δεν μετανιώνει για την προτίμηση της Αριστεράς σε αυτό το πολιτικό σύστημα, εξηγώντας το προφανές, ότι η Αριστερά πιστεύει στην ισοτιμία της ψήφου και στις συνεργασίες. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η στρατηγική του κόμματος να επενδύσει στην απλή αναλογική απέτυχε, γιατί τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για συνεργασία και προγραμματικές συγκλίσεις.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το προσκάλεσε, αλλά βρέθηκε μπροστά στην άρνησή του. Και τόνισε ότι δεν τον απασχολεί ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ και αν θα έρθει σε σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του στην αντιπολίτευση. Αυτό που τον ενδιαφέρει, είπε, είναι να μην βρεθεί μόνος και ανεξέλεγκτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό», είπε και πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε και ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: