31.5.23

«Μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο»...


Παραδοχή από Κινέζο επιστήμονα για τον κορονοϊό...

Η προέλευση του κορονοϊού τίθεται εκ νέου "στο τραπέζι" μετά τις δηλώσεις του πρώην διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC) της Κίνας, ότι η θεωρία της διαρροής από... εργαστήριο για την προέλευσή του δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Ο George Gao, αναγνωρισμένος ιολόγος σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ότι ένας άλλος κλάδος της κινεζικής κυβέρνησης διερεύνησε τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο. "Δεν έχουν βρει παρανομίες", δήλωσε.

Το γεγονός ότι ο Gao υπηρέτησε ως επικεφαλής του CDC μέχρι τον Ιούλιο του 2022, τον τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των ερευνών της Κίνας σχετικά με την προέλευση του Covid.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το Covid πιθανότατα προέκυψε από μια αγορά στη Γουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.

Ωστόσο, η πόλη φιλοξενεί επίσης το Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν, μια ερευνητική εγκατάσταση που μελετά τους κορονοϊούς. Αυτό οδήγησε στη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο.

Η θεωρία, που αρχικά απορρίφθηκε από ειδικούς της δημόσιας υγείας, προωθήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, με την Κίνα να το αρνείται σθεναρά.

"Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα", δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ο Gao.

Η έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού έχει απογοητεύσει τους ειδικούς από την έλλειψη συνεργασίας της κινεζικής κυβέρνησης με τις διεθνείς προσπάθειες διερεύνησης στοιχείων και την πολιτικοποίηση του θέματος. Στη Δύση, τα ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή διαρροή από το εργαστήριο συνδέθηκαν με την ιδέα ότι ο ιός απελευθερώθηκε σκόπιμα και κακόβουλα στον κόσμο, γεγονός που τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: