30.5.23

Η μάχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ...


...μάχη επιβίωσης για την αξιωματική αντιπολίτευση...

Η κεντρική μάχη της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, θα είναι αναμφίβολα η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία... στην Κεντροαριστερά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου είναι η «μητέρα όλων των μαχών». Στα «καλά καθούμενα» όντας αξιωματική αντιπολίτευση, έχασε 12% ή 600.000 ψήφους. Σοκαριστικό. Δεν είχε ανάλογο προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία. Δεν φαίνεται να είναι κάτι συγκυριακό. Οι ψηφοφόροι προφανώς όχι μόνο δεν πείστηκαν, αλλά και ενοχλήθηκαν από όσα δήλωνε και πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται «σαν έτοιμο από καιρό» για τον στόχο που είχε εξαρχής ο Ανδρουλάκης. Να αλλάξει ο συσχετισμός δηλαδή μέσα στην δημοκρατική και προοδευτική σοσιαλδημοκρατία. Άλλωστε με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ νοιώθουν μια οικειότητα, αφού στην πλειοψηφία τους είναι ΠΑΣόΚοι του 2012, που μετανάστευσαν αριστερότερα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ήδη την «καυτή ανάσα» του ΠΑΣΟΚ. Κινδυνεύει από την ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση. Αν δεν κρατήσει τα ποσοστά του και αν δεν τα αυξήσει έστω και ελάχιστα, δείχνοντας «αντίδραση» μετά το σοκ, αν δεν συνεχίσει δηλαδή να ηγεμονεύει στο χώρο της κεντροαριστεράς, τότε μπορεί η εναλλαγή ρόλων με το ΠΑΣΟΚ να είναι κοντά.. Αν καταγραφεί μια τάση επαναφοράς του παλιού κυρίαρχου μεταπολιτευτικού διπόλου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση θα είναι ευθεία, χωρίς φιοριτούρες. Οι παλιές αγάπες δεν πάνε πια στον παράδεισο… Ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος συνήθιζε να λέει: «σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία. Δεν οδηγούν πουθενά». Μπορεί να μην υπάρξει βία (αλίμονο αν υπήρχε) αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφευχθεί η μισαλλοδοξία...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: