30.5.23

Τα ρίχνουν όλα στους χάκερς για το μπάχαλο με την τράπεζα θεμάτων...



 Δύο απανωτά φιάσκο στις πλάτες χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, δύο προβληματικές ανακοινώσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μετά από τη γραμμή που έδωσε η Νέα Δημοκρατία, μέσω... του εκπροσώπου της Άκη Σκέρτσου, τα δύο αρμόδια για το μπάχαλο υπουργεία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία πετούν όλες τις ευθύνες για την κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων στους... χάκερς, ενώ το αφήγημα που κινείται τις τελευταίες ώρες είναι ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».

Αυτό, εξάλλου, αναφέρουν υπουργείο Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κλείνοντας τα αυτιά στις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, ενώ προσπαθούν να διαβεβαιώσουν ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν «κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια».
«Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Πρώτα έφταιγε η απλή αναλογική, μετά οι χάκερς

Τον τόνο είχε δώσει από νωρίς ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έσπευσε με απαράμιλλη ελαφρότητα να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και το... σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στην πρώτη του τοποθέτηση υποστήριζε ότι «πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες και κυβερνητικοί οργανισμοί δέχονται κυβερνοεπιθέσιες», υποβαθμίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ζήτημα.

Όταν, όμως, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις ήταν πάρα πολλά, τότε η «γαλάζια» γραμμή άλλαξε εντυπωσιακά με τον ίδιο των Άκη Σκέρτσο να αρχίζει τις δηλώσεις για τα εκατομμύρια χτυπήματα από πολλές χώρες και να μιλά για ιστορικών μεγεθών κυβερνοεπίθεση.

Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει και ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξης Κόπτσης, μιλώντας για «κυβερνοεπίθεση μεγατόνων» από νωρίς το πρωί.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από χθες τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα ΜΜΕ που στήριξαν αναφανδόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησαν πολύ χαμηλά τους τόνους σε μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, όμως, όταν η πλατφόρμα κατέρρευσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ήταν εμφανής η σταδιακή αλλαγή γραμμής για να αναδειχθεί το επιχείρημα περί κυβερνοεπίθεσης. 

⇒ Για το θέμα έσπευσε να κινητοποιηθεί τάχιστα και ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.


Πολιτικές προεκτάσεις και πυρ ομαδόν

Το διήμερο... υπηρεσιακό μπάχαλο προκάλεσε, όπως, αναμενόταν και σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μετά και τις εμπρηστικές δηλώσεις Σκέρτσου. 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απάντησε πως «κατά τον κ. Σκέρτσο ακόμη και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις. «Πάντα φταίνε οι άλλοι.  Στο μεταξύ η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται, όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δεν λύνεται. Το μόνο που μένει είναι η αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που τέσσερα χρόνια τώρα δεν​ φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων» τόνισε η κ. Τσαπανίδου.

Επίθεση στο επιτελικό κράτος, που «αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος», και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που σημείωσε πως «για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων».
 
«Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών, ευθύνη που με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το επαναλαμβανόμενο χάλι της τράπεζας θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα! Να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αγνοώντας την τράπεζα θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ' Λυκείου», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε σχολιό του και καταλήγει:

«Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα. Έχουν ήδη την αγωνία τους για να τα βγάλουν πέρα σε αυτόν τον ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο, δε χρειάζονται και επιπλέον βαθμούς δυσκολίας».

Το ΜέΡΑ25 εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στους μαθητές και στους γονείς που (ξανα-)τυραννούνται από την κατάρρευση του άριστου, επιτελικού κράτους» και την ανησυχία του «για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στις πανελλήνιες εξετάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες».

«Είμαστε μάρτυρες για ακόμη μια φορά της διαφοράς ανάμεσα στα λεγόμενα της κυβέρνησης και της πραγματικότητας» σχολίασε το κόμμα για να προσθέσει το εξής: «Αν δεν μπορούν να εγγυηθούν την ηλεκτρονική τράπεζα θεμάτων, δεν έπρεπε να την είχαν εισάγει. Η βασανιστική αυτή διαδικασία πρέπει να διακοπεί τώρα και να επιστρέψουμε σε παλαιότερες μεθόδους διεξαγωγής των εξετάσεων. Η σταδιοδρομία των παιδιών δεν είναι θέμα πειραματισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: