31.5.23

Αναζητείται... χάκερ να αναλάβει την ευθύνη...


Κενές περιεχομένου αποδείχτηκαν οι διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων ότι έχουν διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των... ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια μετά την πρώτη ημέρα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού φιάσκου.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γιάννης Αντωνίου, δήλωνε με περίσσια σιγουριά στην «Εφ.Συν.» ότι δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό της Δευτέρας, όταν χιλιάδες εξαντλημένα παιδιά κλήθηκαν να εξεταστούν ύστερα από πολύωρη αναμονή, ενώ αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις που η διαδικασία αναβλήθηκε. Και ενώ σύμφωνα με τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης λήφθηκαν επιπλέον μέτρα προστασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων κατέρρευσε ξανά χθες με πάταγο.

Δικαιολογίες
Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας αποποιούνται τις ευθύνες τους επιρρίπτοντας όλο το φταίξιμο στη μόλις λίγων ημερών υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, είναι υπηρεσιακή» είπε ανερυθρίαστα ο εκπρόσωπος του κόμματος Ακης Σκέρτσος.

Και οι δικαιολογίες συνεχίζονται... «Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό» αναφέρει η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων (Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, να κάνει λόγο για «επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης».

Ηταν όμως τόσο μεγάλης έκτασης η επίθεση; «Εάν η επίθεση ήταν υψηλού όγκου (high traffic volume DDoS), δεν θα είχε αποτυπωθεί στις σχετικές υπηρεσίες καταγραφής DDoS επιθέσεων όπως στο CloudflareRadar (σ.σ. υπηρεσία καταγραφής κίνησης δεδομένων στο Διαδίκτυο) ή έστω στα διαγράμματα του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε.- GR-NET, που είναι φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από όπου διέρχονταν όλες οι προσπάθειες σύνδεσης;

Από τα στοιχεία του Cloudflare Radar, που καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο τις επιθέσεις DDoS για το GR-NET, κατανοούμε ότι αν έγινε κυβερνοεπίθεση δεν ήταν της κλίμακας που παρουσιάζεται, εκτός από μερικά spikes (απότομες αυξήσεις) στις 25/5. Γιατί λοιπόν οι αρμόδιοι δεν μίλησαν τότε για κυβερνοεπίθεση ή δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα, πάρα ανακάλυψαν το εύρημα της κυβερνοεπίθεσης την ημέρα που χιλιάδες μαθητές προσπαθούν να διαγωνιστούν στα σχολεία τους;» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η ερευνητική ομάδα τού SecNews.gr που ασχολείται με ζητήματα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων.

Αμείλικτα τα ερωτήματα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι φυσικά για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι μέχρι πρότινος υπουργοί οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στους χιλιάδες μαθητές, που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βίωσαν ταλαιπωρία, αβεβαιότητα και άγχος. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν μάταια ξανά από νωρίς χθες το πρωί να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αντλήσουν τα θέματα των εξετάσεων και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι «το πρόβλημα αποκαταστάθηκε», εκείνοι εξακολουθούσαν να αδυνατούν να μπουν στο σύστημα. Ακόμη όμως και μετά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, αρκετές ώρες αργότερα, διαπιστώθηκαν προβλήματα με την κλήρωση των θεμάτων καθώς σε πολλές περιπτώσεις εμφανιζόταν μόνο μία επιλογή.

Το μεσημέρι
Η γενική γραμματέας της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Στέλλα Μανουσογιωργάκη, αφού μας επισημαίνει ότι η πλειονότητα των σχολείων πήρε θέματα μετά τις 12 το μεσημέρι, φωτίζει ακόμα ορισμένες πτυχές του ζητήματος. «Στην επαρχία που τα παιδιά μετακινούνται με ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια της επιστροφής είναι στις 14.00.

Οταν λοιπόν ξεφεύγει τόσο πολύ το ωράριο, διαταράσσεται όλη η υπόλοιπη ημέρα. Πάρα πολλοί μαθητές δεν είχαν τρόπο να επιστρέψουν σπίτια τους» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της Γ’ Λυκείου έπρεπε να βγουν μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες). Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν από τις 6.30 το πρωί στα σχολεία έπρεπε να κάτσουν μετά τις 15.00, όταν και τελείωσαν οι εξετάσεις, να διορθώσουν ακόμα και 200 γραπτά ο καθένας και να περάσουν όλες τις βαθμολογίες στο σύστημα myschool, αφού την Πέμπτη ξεκινούν οι πανελλαδικές και θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι εάν προήχθησαν και αν δικαιούνται να συμμετάσχουν σε αυτές».

«Ανίκανοι»
«Το ΥΠΑΙΘ αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ανίκανο να εφαρμόσει ακόμα και όσα, χωρίς διάλογο και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, νομοθέτησε. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι την τελευταία τετραετία άφησε τις υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης να καταρρεύσουν» σχολιάζει η ΟΛΜΕ. «Ηταν πολιτική τους απόφαση να δώσουν εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες (Cisco) αντί να ενισχύσουν το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, όπως απαιτούσε στις επανειλημμένες κινητοποιήσεις της η ΟΛΜΕ» αναφέρει η Ομοσπονδία, σχολιάζοντας το χάος με την Τράπεζα Θεμάτων που για δεύτερη ημέρα αναστάτωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, διαβίβασε χθες εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη σε βάθος έρευνα της υπόθεσης.

Καθώς πλέον τα βλέμματα στρέφονται προς τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, από τις οποίες απέχουμε μόλις μία ημέρα, το άγχος εκτοξεύεται. «Ας πούμε ότι θα έχουμε την ίδια επίθεση. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ασφαλιστική δικλίδα; Ενα παράλληλο σύστημα που να μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να δοθούν τα θέματα; Δεν μπορεί να λέμε ότι δεχτήκαμε επίθεση από χάκερ. Και αν δεχόμαστε κάθε μέρα επίθεση στις πανελλαδικές, τι θα κάνουμε; Θα φτάσουν τα παιδιά μας να δώσουν εξετάσεις τον Ιούλιο;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου. Οι αρμόδιοι, που όμως μέχρι στιγμής έχουν αποδειχτεί εντελώς αφερέγγυοι, διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, υποστηρίζοντας ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια»...

Διαλεκτή Αγγελή

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: