31.5.23

Ανασφάλιστοι από αύριο...


Σε κατάσταση πανικού είναι από χθες η κυβέρνηση και όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου μετά την αποκάλυψη... ότι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών τους στον ΕΦΚΑ.

Το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ, που εστίαζε στην πραγματικότητα που ξημερώνει αύριο για τους ανωτέρω κλάδους (31 Μαΐου λήγει η προθεσμία κάλυψης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ), επιχείρησε αρχικά να αποδομήσει ο μηχανισμός της κυβέρνησης στα ΜΜΕ (ΣΚΑΪ) κάνοντας λόγο για fake news. Ατύχησε ωστόσο, γιατί πήρε τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εργατολόγο και γνώστη του ασφαλιστικού Διονύση Τεμπονέρα.

Είναι fake news;
«Είναι άραγε fake news το γεγονός ότι από την ερχόμενη Πέμπτη (σ.σ.: αύριο) μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μένουν εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης διότι η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν οφειλές και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας ορκιζόταν η Ν.Δ. και ορκίζεται ακόμα προεκλογικά, να απειλείται όχι μόνο όσον αφορά την περιουσία της αλλά και την ίδια την υγεία της τελικά;» απάντησε ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλος της Π.Γ. του κόμματος, προσθέτοντας: «(…) Ο ΕΦΚΑ λέει ότι πρέπει να πληρώσεις όλες τις εισφορές περί Υγείας του 2022 προκειμένου να έχεις παράταση μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει ένα ποσό που ξεπερνά τα 650 ευρώ (…) Σκεφτείτε πως κάποιος επαγγελματίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα και του ζητάει να πληρώσει και αναδρομικές εισφορές για να μπορεί να έχει τι; Το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη».

Σκέρτσος: Θα είναι ανασφάλιστοι, αλλά θα έχουν παροχές από δομές!
Τη σκυτάλη, προκειμένου να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, έλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άκης Σκέρτσος. Ο Ά. Σκέρτσος σημείωσε αρχικά ότι ο εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, «ως μέλος της περίφημης νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έκρυψε άρον-άρον τους “παλιούς” για να φέρει μπροστά τους δήθεν “καινούριους”, μπήκε με φόρα στον νέο του ρόλο, κοροϊδεύοντας τους πολίτες».

Και συνέχισε ο Ά. Σκέρτσος: «Δυστυχώς, όμως, αντί να ενισχύσει την αξιοπιστία του κόμματός του, την καταβαραθρώνει περαιτέρω, κάνοντας αυτό που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον: να αλλάζει θέσεις, να λέει ψέματα και να κοροϊδεύει τους πολίτες».

«Στον κ. Τεμπονέρα θυμίζουμε, λοιπόν, ότι το κόμμα του υπερψήφισε στις 22.3.2022 την ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών, την οποία σήμερα καταγγέλλει» επισήμανε ο Ά. Σκέρτσος, ομολογώντας ότι από μεθαύριο Πέμπτη εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση και όσα παγίως ισχύουν, όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας μέσω της πρόβλεψης για κάλυψη των ανασφάλιστων με πρόσβαση στο ΕΣΥ, στη συνταγογράφηση από δημόσιες δομές και υπό όρους στη συνταγογράφηση από ιδιώτες. Δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές με τις οποίες συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ.

«Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε εκτάκτως το 2022 και υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι απαντούσε με τρίμηνη παράταση ρύθμισης και μειωμένη καταβολή εισφορών σε ένα δίκαιο αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ίδια ακριβώς ρύθμιση ανανεώθηκε και φέτος» κατέληξε ο Ά. Σκέρτσος.

Τεμπονέρας: Δεν φέρατε ρύθμιση, τους αφήνετε συνειδητά ανασφάλιστους
«Ο Ά. Σκέρτσος στην απάντησή του στις σημερινές μου δηλώσεις για τη μη χορήγηση παράτασης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες μετά την 1η.6.2023 αποδεικνύεται επιμελώς… αμελής. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερψήφισε τη σχετική ρύθμιση το 2022 και πράγματι η ρύθμιση παρατάθηκε το 2023 με τον Ν. 5018/2023 (άρθρο 90). Στο άρθρο του νόμου (παρ. 4) ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών η 31η.5.2023. Ειδάλλως οι μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλουν αναδρομικά τις εισφορές υπέρ υγείας όλου του έτους 2022 προκειμένου να έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, να πληρώσουν δηλαδή τουλάχιστον 722 ευρώ την ώρα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους» σημείωσε ο Δ. Τεμπονέρας προσθέτοντας: «Αντί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να προβλέψει την παράταση ισχύος της ρύθμισης μέχρι να υποχωρήσουν οι συνέπειες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, που αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας και παραγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, επέλεξε συνειδητά να αφήσει ακάλυπτους τους μη μισθωτούς μέσα στην εξαιρετικά αντίξοη συγκυρία. Ο αμελής κ. Σκέρτσος αναφέρεται στη διάταξη του 2022, αλλά όχι στον νόμο του 2023, που ισχύσει σήμερα και ευθύνεται για την απειλή της υγείας χιλιάδων πολιτών».

Τα ερωτήματα σε Σκέρτσο και κυβέρνηση
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε τα εξής: «Ο κ. Σκέρτσος ας μας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Θεωρούν ο ίδιος και η Ν.Δ. ότι έχει λήξει η κρίση και οι μικρομεσαίοι μπορούν να πληρώσουν 722 ευρώ για να έχουν φαρμακευτική κάλυψη όταν αδυνατούν να αντεπεξέλθουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους;

2. Γιατί η παράταση δόθηκε μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 όταν ήταν απολύτως βέβαιο ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα ήταν εδώ τουλάχιστον για όλο το 2023;

3. Πώς θα αγοράσουν φάρμακα και θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες από την επόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου;

4. Γιατί δεν έφερε η κυβέρνηση, ενώ είχε τη δυνατότητα, μια ρύθμιση οφειλών για οφειλές στα ταμεία, που, πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη, θα απαντούσε και στο ζήτημα της περίθαλψης;

Μετά τη λεηλασία της κινητής και ακίνητης περιουσία της μεσαίας τάξης, ο… αμελής κ. Σκέρτσος και η Ν.Δ. έβαλαν στο μάτι και το αναφαίρετο αγαθό της υγείας των πολιτών.

Ελπίζουμε τα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς να είναι ανοιχτά την ερχόμενη Πέμπτη, όταν οι πολίτες θα προτρέξουν για να τους δώσει ο κ. Μητσοτάκης τα φάρμακά τους»...

Ανδρέας Πετρόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: