31.5.23

Ο φόβος της επτακομματικής Βουλής...


Το άγχος του εν όψει της δεύτερης κάλπης της 25ης Ιουνίου δεν κρύβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε προεκλογική του... εμφάνιση και περιοδεία. Το ίδιο έκανε και στη διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στην Κρήτη - χθες μετέβη στο Λασίθι και το Ηράκλειο και σήμερα θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Εκτός από το ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΠΑΣΟΚ, ο βασικός φόβος του προέδρου της Ν.Δ. ακούει στο όνομα «επτακομματική Βουλή», δηλαδή στο ενδεχόμενο να μπουν στο Κοινοβούλιο μικρά κόμματα που έμειναν οριακά εκτός στις 21 Μαΐου και τα οποία εξακολουθούν να φλερτάρουν με την είσοδό τους (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25). Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα δύο από τα τρία θα μπορούσαν να μπουν στη Βουλή, όταν είναι δεδομένο ότι όσο περισσότερα κόμματα μπουν επιπλέον στο Κοινοβούλιο, τόσο θα ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας και θα υπάρξει μείωση εδρών (και) για το πρώτο κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιεράπετρα, χθες, έβαλε ακόμα ψηλότερα τον πήχη για τις επιδόσεις του κόμματός του στις δεύτερες κάλπες, υποστηρίζοντας ότι «είναι σημαντικό να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου από τις εκλογές της 21ης Μαΐου», ενώ είπε: «Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι στην επόμενη Βουλή θα έχουμε μόνο πέντε κόμματα, μπορεί να έχουμε περισσότερα. Για κάθε κόμμα παραπάνω που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Και γι’ αυτό και διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για τη σταθερή κυβέρνηση την οποία χρειαζόμαστε για την επόμενη τετραετία».

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς φοβούνται το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου στις 25 Ιουνίου, μετά τα μεγάλα ποσοστά που κατέγραψαν στις 21 Μαΐου, και στο ίδιο πλαίσιο ότι μπορεί να έχουν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς την ακροδεξιά ΝΙΚΗ. Εξ ου και ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να διανυκτερεύσει την ερχόμενη Κυριακή στο Αγιον Ορος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει ενδεχόμενες διαρροές του προς τη Νίκη και να ψαρέψει ψηφοφόρους από το υπερορθόδοξο ακροατήριο.

Αλλωστε εδώ και καιρό ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ψήφους στα ακροδεξιά της Ν.Δ. με την (ακρο)δεξιά στροφή που έχει επιλέξει είτε σε επίπεδο ατζέντας και ρητορικής, είτε σε επίπεδο τοποθέτησης όλων των άλλοτε πρωτοκλασάτων στελεχών του ακροδεξιού ΛΑΟΣ σε καίρια κομματικά και υπουργικά πόστα. Και με όλες αυτές τις κινήσεις του προσελκύει γύρω του γνωστά στελέχη της Ακροδεξιάς, τα οποία βλέπουν στη σημερινή Ν.Δ. το πολιτικό περιβάλλον που τα κάνει να αισθάνονται σαν το ψάρι στο νερό, όπως ο παλαίμαχος αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά και ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Αλλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει και άλλον έναν φόβο. Τον εκδήλωσε λέγοντας προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι «τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της “κεντροαριστερής πολυκατοικίας”, αλλά τους θυμίζουμε ότι στις 25 Ιουνίου οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση». Φοβάται ότι το γεγονός πως οι προβολείς είναι στραμμένοι τώρα στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ενδέχεται να στερήσει ψηφοφόρους από τον ίδιο...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: