31.5.23

Ερντογανικά δώρα...


Παντελής Μπουκάλας

Το έκανε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και δεν το παρέλειψε ούτε την Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών, παρά τη χλεύη της αντιπολίτευσης: 

Σαν στοργικός πατερούλης του έθνους του, ο... θριαμβευτικά επανεκλεγείς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοίρασε χαρτονομίσματα στους οπαδούς του. Διακοσόλιρα, σαν να λέμε δεκάευρα. 

Και μόνο σε παιδιά. Στους μεγάλους συνήθιζε να πετάει από ψηλά τσάι («σε οικολογικές σακούλες») ή σετ σκακιού. Εχουμε και στην Ελλάδα (και γενικότερα στη Δύση) λαϊκιστές κάθε είδους, πάντως πατερούληδες του έθνους δεν έχουμε. Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποκτήσουμε ποτέ. Παραείναι ευαίσθητο αγαθό η δημοκρατία για να το εμπιστευτούμε στην «ενός ανδρός αρχή».

Ασφαλώς, ο Ερντογάν δεν πανηγύρισε μία επιπλέον εκλογική νίκη αποκλειστικά χάρη στα δωράκια του, σε ρευστό ή σε είδος. Η πρακτική του αυτή πάντως συγκεφαλαιώνει καθαρότατα την όλη στρατηγική του, που του επιτρέπει να ηγεμονεύει στην Τουρκία όσο και ο έτερος σταθερά εκλεγόμενος μονάρχης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία: σε όλα τα μέχρι τώρα χρόνια του 21ου αιώνα. Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι μόνο με άυλα δώρα, ιδεολογικού ή θρησκευτικού τύπου, δεν νικάς. Χρειάζονται και τα απτά, τα αμέσως μετρήσιμα.

Πολλά και θελκτικά τα άυλα δώρα που έχει προσφέρει στους Τούρκους το ερντογανικό καθεστώς: «Γαλάζια Πατρίδα», «ο Αιώνας της Τουρκίας», «απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας», «Turkaegean», «η νέα Κόκκινη Μηλιά του έθνους είναι “ο αιώνας του λαού μας”», «οι Ευρωπαίοι μάς τρέμουν, οι Αμερικανοί μάς φθονούν»… Επίσης πολλά όμως, και θελκτικότατα, τα υλικά δώρα: αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, φτηνά δάνεια, φοροελαφρύνσεις, αύξηση περί το 200% όσων παίρνουν κρατική βοήθεια, μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης (ευνοήθηκαν έτσι πάνω από 2.000.000 ψηφοφόροι), δωρεάν φυσικό αέριο, έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, δέκα GB δωρεάν Ιντερνετ στους φοιτητές, σπίτια για τους σεισμόπληκτους. Στην εικοσαετή ηγεμονία του, απροκάλυπτα αντιδημοκρατική πλέον, το κόμμα του Ερντογάν εδραίωσε ένα πανίσχυρο σύστημα κατάχρησης και διανομής των κρατικών πόρων που δρα όπως αλλού οι «Αδερφοί Μουσουλμάνοι».

Εκμεταλλευόμενος και την τεράστια υπεροπλία του στα ΜΜΕ, ο Ερντογάν δελέασε το 52% των Τούρκων με δώρα ταυτότητας (η νεοσουλτανική «Μεγάλη Τουρκία») αλλά και με δώρα βαλαντίου. Η δημοκρατία μπορεί να περιμένει άλλα πέντε χρόνια...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: