31.5.23

Ανασφαλής με τους ίδιους τους βουλευτές του ο Μητσοτάκης...


Στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε τον στόχο της αυτοδυναμίας σε μια «ισχυρή κυβέρνηση», προδίδοντας εκτός από την «πείνα» του για παντοδυναμία, την ανασφάλεια με την... οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εξαρτάται η πλειοψηφία του από λίγους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το γεγονός πως το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου άνοιξε την όρεξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πυρήνα εξουσίας του είναι ξεκάθαρο. Το «μαρτύρησε» ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν μίλησε για μονοκομματική αλλαγή του Συντάγματος με την επίτευξη 180 βουλευτών, παρά το άδειασμα από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Το διαμήνυσε την Τρίτη από την Κρήτη και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Τώρα που “είδαμε τη γλύκα” των υψηλών ποσοστών στην Κρήτη, βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τους στόχους μας. Δεν συμβιβάζομαι, φίλες και φίλοι, με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που πήραμε. Θέλω να πάμε και μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου» είπε ο ίδιος από τη Σητεία, ενώ και στις υπόλοιπες στάσεις της περιοδείας του στην Κρήτη έστειλε το ίδιο μήνυμα.

Αφενός, είναι προφανές πως η «αριθμητική» του εκλογικού νόμου -τον οποίο και πάλι στοχοποίησε παρότι αυτή τη φορά πρόκειται για εκείνον που ψήφισε η κυβέρνησή του- προκαλεί στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αγωνία για το εάν θα είναι αρκετό ένα ποσοστό σαν της προηγούμενης Κυριακής.

Μία ακόμα φράση του όμως από την Κρήτη δίνει μία ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην αγωνία του για επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού, και έχει να κάνει με τον έλεγχο του ίδιου του κόμματός του.

«Την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτή η σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές» είπε την Τρίτη, αναφερόμενος σε μια πλειοψηφία του δικού του κόμματος, περιγράφοντας ουσιαστικά την ανασφάλεια που προκαλεί στον ίδιο.

Μπορεί στη συνέχεια να εξήγησε πως «θέλουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη σας έχουμε μιλήσει», ταυτίζοντας την δική του παντοδυναμία με τη χώρας, όμως το γεγονός πως περιγράφει με τόσο μελανό τρόπο το ενδεχόμενο να «εξαρτάται» ο ίδιος από μια πλειοψηφία λίγων γαλάζιων βουλευτών δείχνει πως οι ισορροπίες εντός κόμματος μοιάζουν εξαιρετικά εύθραυστες.

Άλλωστε, ήταν ο ίδιος που πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του έστελνε αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές του πως «αΑν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες», περιγράφοντας μάλιστα έναν «πολύ αυστηρό μηχανισμό παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας».

Σε λίγες ημέρες τα κόμματα πρόκειται να ανακοινώσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων τους, μαζί με τη σειρά εκλογής των βουλευτών τους. Μήπως οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη είναι προμήνυμα για κάποιους πως η θέση στην οποία εξελέγησαν δεν είναι και τόσο σίγουρη;...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: