31.5.23

Ξαφνικά «απών» ο Ερντογάν...


...από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα...
Σε μαζική συγκέντρωση Ευρωπαίων (κι όχι μόνο) ηγετών, επρόκειτο να παρευρεθεί την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, την τελευταία ώρα, έγινε γνωστό πως τελικά δεν θα δώσει το «παρών» στη Μολδαβία και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (ΕΠΚ), η οποία θα έχει ως κύριο σκοπό να επιδείξει αλληλεγγύη υπέρ της Ουκρανίας και να σταθεί κατά της Ρωσίας...

Ο λόγος της απουσίας Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς. Παράλληλα, φέρεται να έχει δυσαρεστεί από τη στάση ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων στο θέμα των τουρκικών προεδρικών εκλογών, καθώς εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. 

Η ΕΠΚ -συλλογικότητα που εκκίνησε την πορεία της μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία- έχει ως στόχο να συγκεντρώσει Ευρωπαίους ηγέτες πέραν της Ε.Ε. Περισσότεροι από 40 Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι παρόντες την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων και από τις 27 χώρες της ΕΕ καθώς και από χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Βρετανία, καθώς και από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.  

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, είναι η δεύτερη σύνοδος που διοργανώνεται υπό τη σημαία της ΕΠΚ, μετά την εναρκτήρια συνάντηση στην Πράγα τον περασμένο Οκτώβριο, όπου συμμετείχε ο Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: