31.5.23

Σήμα για επιστροφή στον ρεαλισμό...


Η εξομολόγηση του Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν έτοιμος ακόμη και να παραιτηθεί υπό το σοκ της ήττας είναι και η πρώτη πράξη... προσγείωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα. Η εμφάνιση του συντονιστή της νέας εκλογικής επιτροπής Διονύση Τεμπονέρα με τεχνοκρατική λύση και πρόταση μέσα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αποκάλυψη της ανάγκης επιστροφής στον ρεαλισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της νέα εικόνας για τον ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να οικοδομήσει σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.

Το συναίσθημα που έβγαλε στη χθεσινή συνέντευξή του δείχνει ότι το μήνυμα ελήφθη και ότι πρώτα ο ίδιος θα αρχίζει να πατά στη γη. Η απογοήτευση του αποτελέσματος έδειξε ότι και ο ίδιος έχασε τη γείωσή του με την κοινωνία, ακόμη και με τη βάση.

Μπορεί οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, Φωτίου και τα τοπικά νομίσματα της ομάδας Τσακαλώτου να διαδραμάτισαν στην τελευταία στροφή ρόλο μαζικής εξόδου ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ, η ρεαλιστική στροφή του όμως σε στόχους υπαρκτούς και υλοποιήσιμους δείχνει το δρόμο ακόμη και σε όσους τυχόν γκρινιάζουν για τον «αποκλεισμό» τους από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η εικόνα Βαβέλ των περασμένων ετών ήταν και εκείνη που κόστισε τελικά δέκα μονάδες βουτιάς στα ποσοστά του κόμματος και δεν χωρούν πολιτικοί βερμπαλισμοί και πολιτικοκοινωνικές προσεγγίσεις σε συνθήκες μάχης.

Στην Κουμουνδούρου παρατηρούν ότι μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι η πρώτη φορά που ο προεκλογικός διάλογος άρχισε να συντελείται στα μέσα ενημέρωσης με όρους προγραμματικούς.

Η ανάδειξη ενός υπαρκτού προβλήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που μένουν ακάλυπτοι ιατροφαρμακευτικά από αύριο λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ έφερε στην επιφάνεια τον πυρήνα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής.

Ταυτόχρονα χωρίς κινδυνολογίες αναδεικνύεται και η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά εξαιτίας της πτώσης των τζίρων και αύξησης του κόστους λειτουργίας παρά τις θριαμβολογίες της ΝΔ και της απερχόμενης κυβέρνησης.  
Είναι το πρώτο βήμα σημειώνουν από την Κουμουνδούρου οπου βλέπουν να συντελούνται ταυτόχρονα δυο βασικές επιδιώξεις που φέρνουν και τα πρώτα χαμόγελα.

Από τη μια πλευρά ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ τελικά μπορεί να αλλάξει από τη Βαβυλωνία που παραδέχτηκε και χθες δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη πλευρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει συγκροτημένο λόγο ο κόμμα εξουσίας.

Με τους βερμπαλισμούς να παραμερίζονται στο δημόσιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τώρα στοίχημα να κρατήσει αυτή την εικόνα σταθερή μέχρι τέλους. Κι αυτό γιατί ο πήχης έχει αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει στο προεκλογικό στίβο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον άλτη που μένει πίσω στις προσπάθειές του αλλά σε όσους του έχουν απομείνει να θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε ο άλτης όπως είπε να κάνει το άλμα. Και ο στόχος τώρα είναι η ανατροπή των συσχετισμών έτσι ώστε η νίκη τώρα να είναι η ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων με εκφραστή το ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάγκη ενός ισχυρού θεσμικού αντίβαρου σημειώνουν από την Κουμουνδούρου απέναντι σε μια αχαλίνωτη ΝΔ με συντριπτικά ποσοστά και ιστορικά χαμηλά για την κεντροαριστερά είναι περισσότερο από αναγκαία.

Και ο στόχος τώρα είναι χωρίς συγκρούσεις με το ΠΑΣΟΚ και ανούσιους ανταγωνισμούς, να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο και πρόταση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρόγραμμά του που φέρνει -όπως σημειώνουν- μια ατζέντα ισοπέδωσης σε οτιδήποτε παραπέμπει σε ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσιο αγαθό και ανατροπής κεκτημένων όπως η διάλυση του ΕΣΥ και της δημόσιας Παιδείας...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: