29.5.23

«Αλλαγή εν κινήσει» για τον ΣΥΡΙΖΑ με 21 πρόσωπα...


Εικόνα “αλλαγής εν κινήσει”. Αυτό επιθυμεί να εκπέμψει με σαφήνεια σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της νέας του εκλογικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από 21 πρόσωπα και θα πλαισιώσει τον Αλέξη Τσίπρα, στην πορεία ανασύνταξης των δυνάμεων ενόψει της κάλπης της 25ης Μαΐου. 

Η συνεδρίαση θα... γίνει στη 1.30 το μεσημέρι παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίθουσα “Γιάννης Ρίτσος” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αιγάλεω.

Με την “κίνησή” του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει πως έχει “πάρει το μήνυμα” του αρνητικού αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαϊου κάνοντας κτήμα του την απαίτηση των πολιτών για “άμεσες αλλαγές” στην εικόνα του κόμματος. Άλλωστε αυτή την υπόσχεση έδωσε στην πρώτη δήλωσή του μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν προεκλογικό λόγο στο ύψος των περιστάσεων που έχουν διαμορφωθεί και στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα αντίπαλο δέος στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για μία ηγεμονία της Δεξιάς.

Η Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει την ηλικιακή ανανέωση και την έμφαση στην νέα γενιά , μαζί με την επιστημονική επάρκεια αλλά και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Αυτά είναι άλλωστε τα χαρακτηριστικά που έχουν τα 21 μέλη της, υπό τον συντονισμό της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Ο στόχος

Κεντρικός στόχος της “Δύναμης Κρούσης” όπως την αποκαλούν στην Κουμουνδούρου είναι να βάλει τέλος με αποφασιστικό τρόπο στην διαμόρφωση της προεκλογικής ατζέντας με όρους του παρελθόντος, κάτι που επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία. Στον αντίποδα να δώσει προγραμματικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας του 2023 με ξεκάθαρο τρόπο. Να προωθήσει δηλαδή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαραβολή με τις “μεταρρύθμίσεις” που συνεχώς επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως θα κινηθούν σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Παράλληλα η Εκλογική Επιτροπή καλείται να δώσει έμφαση και να αναδείξει την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα εξουσίας που όχι μόνον διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αλλά ξέρει και πως να την εφαρμόσει. Επίσης να απευθυνθεί ιδιαίτερα στους πολίτες που στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαίου εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας τον άμεσο πολιτικό “επαναπατρισμό” τους.

Τα πρόσωπα - κλειδιά

Η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει - σύμφωνα με πληροφορίες- σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων και έχει ήδη “πιάσει δουλειά” ενώ πολλά από τα πρόσωπα που την απαρτίζουν έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο δικηγόρος Δημήτρης Λυρίτσης, γνωστός για την υπεράσπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απέναντι στην αδηφαγία των funds ή η Αθηνά Λινού που είχε καθοριστική παρέμβαση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την δημόσια υγεία. Στην ίδια κατηγορία και ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας εξειδικευμένος σε ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση. 

Στην εκλογική επιτροπή περιλαμβάνονται επίσης πρόσωπα που υπήρξαν σύμβουλοι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Παρόντες και κορυφαία στελέχη με επιτυχημένη κυβερνητική θητεία που στις πρόσφατες εκλογές αποδείχθηκε πως το έργο του εκτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου με θητεία στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας.

Η Task Force του ΣΥΡΙΖΑ όμως δίνει με σαφήνεια το στίγμα του πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της ανάπτυξης: Όχι ώς “κάτι που αφορά λίγους και ημέτερους, αλλά το σύνολο της κοινωνίας” έχοντας να επιδείξει πρόσωπα που συνδυάζουν αυτό το πολιτικό χαρακτηριστικό με την επιστημονική επάρκεια. 

Στο πεδίο αυτό ξεχωρίζουν δύο νέες γυναίκες της επιστήμης η διεθνώς βραβευμένη στην ρομποτική Διάνα Βουτυράκου (27 ετών) και η διδάκτορας πληροφορικής του ΑΠΘ Μακρίνα- Βιόλα Κώστη (29 ετών). Επίσης ο καθηγητής το Πανεπιστημίου Πειραιά και της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet Νικόλας Φαραντούρης ειδήμων στα ενεργειακά όπως και η Τζένη Λειβαδάρου ειδική σε ζητήματα ενεργειακών επενδύσεων.

Επίσης συναθροίζονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και ειδικός στα ζητήματα του δημόσιου χρέους καθώς και ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης γνώστης των προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης στην “ομάδα” έχει προστεθεί και ο ομογενής από τις ΗΠΑ, Στέφανος Κασελάκης που ασχολείται με τα ναυτιλιακά. 

Τις δράσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία εκπροσωπεί ο Κινυούα Μάινα Νικόδημος που στο παρελθόν έχει πολιτευτεί στην τοπική αυτοδιοίκηση με την παράταξη του Γιώργου Καμίνη. Τέλος στην Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αισθητό το “δημοσιογραφικό” στοιχείο με την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Πόπη Τσαπανίδου και τους δημοσιογράφους Γιώργο Καραμέρο και Ράνια Θρασκιά...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: