7.10.21

Μια δικαστική απόφαση και μια εποχή...


Είναι από τις στιγμές που η Δικαιοσύνη γράφει Ιστορία και μάλιστα μία από τις λαμπρότερες σελίδες της. Στην Αθήνα εκείνη τη μέρα στράφηκαν τα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης, αφού η δικαστική απόφαση και το μήνυμα που εξέπεμπε ήταν κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα αλλά και πέρα από αυτήν.

Στη χώρα που για... πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα ναζιστικό κόμμα βρισκόταν στο Κοινοβούλιο και τα τάγματα εφόδου του σκορπούσαν αίμα στους δρόμους, σε αυτή την ίδια χώρα επιτέλους οι νεοναζί βρίσκονταν απέναντι στον δικαστή τους.

Είμαστε πολύ τυχεροί που αξιωθήκαμε μια τέτοια μέρα, που η Δημοκρατία απάντησε όπως άρμοζε στους αρνητές της, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Είμαστε πολύ τυχεροί που είδαμε ένα αντιφασιστικό κίνημα που πάλεψε με συνέπεια, με γενναιότητα, με τόλμη και φαντασία, χωρίς να κάνει πίσω επί πολλά χρόνια.

Γιατί είδαμε τους γενναίους συμπολίτες μας –θύματα και αυτόπτες μάρτυρες– να καταθέτουν στο δικαστήριο με παρρησία και να μας θυμίζουν το μπόι του ανθρώπου. Γιατί είδαμε τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής με σθένος και βαθιά γνώση να δείχνουν πως η επιστήμη μπαίνει στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Και γιατί όλα αυτά τα χρόνια η Μάγδα Φύσσα –αυτός ο βράχος της υπομονής και της τρυφεράδας– μας δίδαξε τη δύναμη εκείνου που πονάει.

Αυτές τις μέρες που οι νοσταλγοί των ταγμάτων εφόδου επιχειρούν να ανακάμψουν, είναι εύλογη η ανησυχία και απαιτείται από όλους –θεσμούς και πρόσωπα– εγρήγορση και αποφασιστικότητα.

Το ακροδεξιό φαινόμενο είναι παρόν, όπως άλλωστε το είδαμε και στα «μακεδονικά» συλλαλητήρια, και η διάχυση του διχαστικού λόγου (ακόμη περισσότερο όταν προέρχεται από κυβερνητικά χείλη) το ενισχύει. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκίνησε η κλιμάκωση της ναζιστικής εγκληματικής βίας.

Και παρά την αισιοδοξία που μπορεί να νιώθουν τα νεοναζιστικά αποκόμματα όταν υπουργοί τούς χαϊδολογούν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει τα στραβά μάτια, οι νοσταλγοί των ταγμάτων εφόδου δεν θα βρουν πάλι αφύλακτη την κερκόπορτα της Δημοκρατίας, χάρη και στην ιστορική δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε πέρσι σαν σήμερα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: