29.10.21

ΚΙΝΑΛ: Kαμία πρόθεση για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας...


Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά βάζει πάγο στην προεκλογική μάχη, ωστόσο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας οι υποψήφιοι τρέχουν την προεκλογική τους καμπάνια αθόρυβα τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα ανοίξει μαζί με τη Βουλή η συζήτηση για το ποιος θα αντικαταστήσει την Πρόεδρο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι παρακαταθήκες της Γεννηματά στο κόμμα, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΚΙΝΑΛ είναι ισχυρές. Η Φώφη άφησε το κόμμα συγκροτημένο και... νοικοκυρεμένο. Πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή με την υγεία της για να οδηγήσει το κόμμα που ίδρυσε σε συνταγμένες διαδικασίες χωρίς το πρόβλημά της να διασαλεύσει τις διαδικασίες διαδοχής.

Αυτό φαίνεται ότι είναι σαφές για όλους τους υποψήφιους, οι οποίοι μπήκαν στην κούρσα της διαδοχής κάτι που διαφάνηκε και μέσα από το νοσοκομείο τόσο με την επιστολή της όσο και μετά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον έφυγε συντετριμμένος, αμίλητος και βαθιά στεναχωρημένος από τον Ευαγγελισμό.
 
Φαίνεται ότι από το επόμενο κιόλας βράδυ από την εισαγωγή της στο νοσοκομείο όταν και την επισκέφτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός η κατάσταση της Φώφης Γεννηματά ήταν μη αναστρέψιμη.

Όπως αποκαλύπτουν με πόνο ψυχής άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ με τους οποίους πορεύτηκε για χρόνια στο κόμμα και στις κινητοποιήσεις ανα την Ελλάδα όλα συνέβησαν μέσα σε ένα βράδυ, ραγδαία και απότομα όπως ίσως να και ήταν και αναμενόμενο από τους ιατρούς που την παρακολούθησαν στο Νοσοκομείο.

Εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου

Με αυτό το δεδομένο της «θυσίας» της Προέδρου για το κόμμα η ανακίνηση ζητήματος αναβολής της εκλογικής διαδικασίας δεν φαίνεται να τίθεται από κανένα από τους υποψηφίους.

Ο μόνος υποψήφιος που θέτει ζήτημα αναβολής σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του είναι ο Παύλος Χρηστίδης επικαλούμενος συναισθηματικούς λόγους και φόρτιση με τις κάλπες να συμπίπτουν και με το μνημόσυνο της Προέδρου στις 40 ημέρες από το θάνατό της.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο κ. Χρηστίδης ίσως και να έχιε δεύτερες σκέψεις και να δρομολογεί κατά κάποιο τρόπο ακόμη και την απόσυρσή του από την κούρσα μετά και την είσοδο Παπανδρέου στην μάχη της διαδοχής με δεδομένο ότι η μάχη αυτή θα είναι σκληρή και δύσκολη.

Από τους άλλους 5 υποψήφιους κανείς δεν θέτει ζήτημα αναβολής των εκλογών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει παγώσει για την ώρα κάθε δραστηριότητά του. Ωστόσο από το περιβάλλον του δεν τίθεται ζήτημα αναβολής των εκλογών. Εξάλλου η κάθοδός του στην κούρσα της διαδοχής ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία της Πrοέδρου όπως ξεκαθάριζαν από τότε οι στενοί του συνεργάτες σε σχέση με τα σενάρια και τις φήμες που είχαν ήδη αρχίσει να εξυφαίνονται με την εισαγωγή της Γεννηματά στον Ευαγγελισμό.

Πιο θερμός υποστηρικτής της ολοκλήρωσης των διαδικασιών στις συμφωνημένες ημερομηνίες είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει βάλει απλά στο αθόρυβο την προεκλογική του δραστηριότητα απέχοντας μέχρι και το σαββατοκύριακο από ανοιχτές ομιλίες και συγκεντρώσεις συνεχίζοντας όμως τις περιοδείες του.

Θεσμικά

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ήδη διακινούνται διάφορα σενάρια για την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή από άλλο πρόσωπο σε σχέση με τους εκπροσώπους που είχε ορίσει η Φώφη Γεννηματά ως πρώτο και δεύτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης βάσει καταστατικού και κανονισμού της Βουλής νομιμοποιούνται να εκτελέσουν χρέη προέδρου της ΚΟ για ένα εύλογο διάστημα μέχρι την ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν κάποιος έθετε ζήτημα εκπροσώπησης της ΚΟ από άλλο πρόσωπο θα πρέπει οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν τον μεταβατικό πρόεδρο της ΚΟ, ωστόσο κανείς από τους τρεις υποψήφιους δεν έχει εξασφαλίσειτη στήριξη των 12 Βουλευτών που απαιτούνται για να εκλεγεί.

Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος ο οποίος έχει επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο της Βουλής σημειώνει ότι η απάντηση που έλαβε από τον κ. Τασούλα είναι ότι η Βουλή είναι καλυμμένη με τα σημερινά δεδομένα, όπως τα άφησε η κα Γεννηματά.

Πάντως τίθεται από την πλευρά και ένα ηθικό δίλημμα για το αν κάποιος τόσο σύντομα μετά το θάνατο της προέδρου θα «τολμήσει» να προσβάλλει ουσιαστικά τη μνήμη της αμφισβητώντας την επιλογή της για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Ο εκλεγμένος… Κεγκέρογλου

Στο τραπέζι πάντως έπεσε και το ζήτημα της εκπροσώπησης στη Βουλή από το μοναδικό εκλεγμένο πρόσωπο από τους ίδιους τους Βουλευτές που είναι γραμματέας της ΚΟ.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση εκφράζονται ισχυρές ενστάσεις με την υπόμνηση ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκλέχτηκε για συγκεκριμένα καθήκοντα και ο θεσμικός του ρόλος είναι η διασύνδεση Βουλευτών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι πολιτικής έκφρασης του κόμματος καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και αν χρειαστεί κατόπιν ψηφοφορίας ακόμη και συνθήκες κανονικότητας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το περιβάλλον του πάντως τηρούν σιγή ιχθύος. Ο Ευρωβουλευτής έχει επιλέξει να ανοίγει πάντα τελευταίος τα χαρτιά του.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει αναστείλει την καμπάνια του μεν αλλά δεν έχει σταματήσει και εκείνος τη δραστηριότητά του πυκνώνοντας τις εμφανίσεις του σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ενώ και ο Χάρης Καστανίδης τηρεί χαμηλό προφίλ μέχρι να περάσουν οι πρώτες ημέρες του πένθους…

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: