29.10.21

Πρώτη, αναγνωριστική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ...


Τις δυνάμεις τους μετρούν, σε μία πρώτη «αναγνωριστική» υποβόσκουσα αναμέτρηση, που ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση, τα στρατόπεδα των υποψηφίων διαδόχων της Φώφης Γεννηματά, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παρακαταθήκη-οδηγό που άφησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για... διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης.

Η συζήτηση στο παρασκήνιο έχει φουντώσει για το πώς θα βαδίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου, με το επίκεντρο των διεργασιών να είναι στο ερώτημα εάν θα δοθεί «υπηρεσιακή» ή «πολιτική» λύση στην αναπλήρωση του κενού που άφησε η Φώφη Γεννηματά. Εάν δηλαδή θα πρέπει για το μεταβατικό αυτό διάστημα να εκλεγεί πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα, που θα διευθετεί τα θέματα της εκπροσώπησης και της λειτουργίας του κόμματος στη Βουλή ή το υπάρχον σχήμα είναι επαρκές, μέχρι να λήξει η μάχη της διαδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε βολιδοσκόπηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, προς τον οποίο διατυπώθηκε η ερώτηση εάν χρειάζεται να εκλεγεί πρόεδρος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έμπειρος κ. Τασούλας διαβεβαίωσε ότι θεσμικά η Βουλή καλύπτεται για το μεταβατικό (και εύλογο) διάστημα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του (και κάθε) κόμματος στις συνεδριάσεις και δεν επιβάλλεται, εκ του Κανονισμού, εκλογή προέδρου.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, η «υπηρεσιακή» λύση είναι επαρκής και φαίνεται να προκρίνεται από πολλές πλευρές. Οδηγεί ουσιαστικά στο εξής σχήμα: Ο Κώστας Σκανδαλίδης ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (και ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος, όπου παρουσιάζεται η σχετική ανάγκη) να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών ή σε άλλες κρίσιμες συζητήσεις της Ολομέλειας. Και παράλληλα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας (και εκλεγμένος, όπως επισημαίνουν με νόημα συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου) Βασίλης Κεγκέρογλου να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως αυτά ορίζονται από τη λειτουργία της Βουλής και του κόμματος.

Η πλευρά Παπανδρέου δεν αναγνωρίζει πρωτοκαθεδρία του κ. Σκανδαλίδη έναντι του κ. Κεγκέρογλου, διευκρινίζοντας για παράδειγμα ότι την κοινοβουλευτική ομάδα δεν την συγκαλεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά ο γραμματέας της.

Εάν επικρατήσει αυτή η λογική πάντως, της «υπηρεσιακής» λύσης, πολλοί εκτιμούν ότι η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΚΟ θα λήξει σε πέντε λεπτά, χωρίς κανένα παρατράγουδο. «Θα επικυρωθεί η προηγούμενη κατάσταση, που είναι το πιο υγιές και καθαρό», έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος, που δεν έχει ταχθεί με κανέναν υποψήφιο, καθώς ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή δίπλα στη Φώφη Γεννηματά. «Οποιοδήποτε άλλο σενάριο δεν το συστήνω, είναι τελείως γελοίο να τσακωθούμε γι’ αυτό το θέμα» συμπλήρωνε με νόημα.

Αλλά και από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδο σημειώνεται ότι υπάρχει θεσμική λύση, είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, που δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί και οτιδήποτε άλλο θα προκαλούσε τζάμπα αναστάτωση.

Το σενάριο εκλογής Προέδρου

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν από οποιαδήποτε πλευρά τεθεί, ή έστω προκύψει από περίεργες «καραμπόλες», αψιμαχίες και παιχνίδια εντυπώσεων, το σενάριο της πολιτικής λύσης: να εκλεγεί δηλαδή πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για το μεταβατικό διάστημα. Με αφορμή φήμες ότι θα μπορούσε ο κ. Παπανδρέου να προταθεί από κάποιους (ή να ενδιαφερθεί ευθέως) για τη θέση αυτή, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και πως η ενδεδειγμένη λύση είναι η «υπηρεσιακή» λύση, να συνεχίσει δηλαδή η ΚΟ με το υπάρχον σχήμα. «Δεν είναι σωστό να φέρουμε τους βουλευτές σε δύσκολη θέση» σημείωναν, αλλά ταυτόχρονα διαμήνυαν ότι «καλύτερα είναι να μην προκληθεί ο Παπανδρέου και να μην του ανοίξουν την όρεξη».

Η περίπτωση να στηθούν εκλογές στην ΚΟ κάνεις τους περισσότερους να προβλέπουν ότι θα προκληθεί «σύρραξη» και θα προκύψει σκληρή σύγκρουση, καθώς σενάριο εκλογής Παπανδρέου δεν θα γίνει αποδεκτό από τους άλλους υποψήφιους. Θεωρούν ότι πέρα από αντιδεοντολογικό για τη μάχη της διαδοχής, μία τέτοια κίνηση θα δώσει εκ των προτέρων ένα σοβαρό προβάδισμα στον πρώην πρωθυπουργό για τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Στελέχη από άλλα στρατόπεδα προειδοποιούν με τη σειρά τους ότι θα υπάρξει υποψήφιος απέναντι στον κ. Παπανδρέου σε μία τέτοια περίπτωση και θεωρούν εξαιρετικά πιθανό ότι θα προκύψει μονομαχία του πρώην πρωθυπουργού με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Το γεγονός πάντως ότι το στρατόπεδο Παπανδρέου δεν προκρίνει την εκλογή προέδρου στην ΚΟ – δηλαδή φαίνεται να μην επιδιώκει να αναδειχθεί επικεφαλής της σε αυτό το μεταβατικό διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός- κάνει στελέχη άλλων υποψηφίων να λένε ότι οι συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί για εκείνον και γι’ αυτό δεν το τολμά.

Η κίνηση Χρηστίδη

Ενδιαφέρον και πολλές ερμηνείες προκάλεσε η χθεσινή διαρροή από το περιβάλλον του Παύλου Χρηστίδη, να πλασάρει σενάριο για αναβολή των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου.

«Έχουν αλλάξει πολλά από τα δεδομένα και στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να τα δούμε. Σε μια δυο μέρες θα ξανασυζητήσουμε για τη διαδικασία» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του, ενώ συνεργάτες του επικαλούνταν «το βαρύ κλίμα στην κηδεία της Φώφης», για να θέσουν ζήτημα αναβολής των εκλογικών διαδικασιών.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται κυρίως ως προάγγελος για την αποχώρηση του κ. Χρηστίδη από την κούρσα της διαδοχής, κυρίως εξαιτίας της πολύς χαμηλής απήχησης που έχει η υποψηφιότητά του. Έτσι κι αλλιώς από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλαξαν τα δεδομένα, η υποψηφιότητα Χρηστίδη θεωρούνταν ως εκείνη που θα ήταν πιο κοντά σε απόσυρση. «Δεν μπορεί να θέλει ρόλο στο μέλλον και να καταγραφεί τώρα στο 1%», έλεγε έμπειρος κομματικός.

Κάποιες πληροφορίες που έφεραν τον κ. Χρηστίδη να λειτουργεί ως «λαγός» άλλου ή άλλων υποψηφίων, προκειμένου να πάνε οι εκλογές πιο μετά δεν επιβεβαιώνονταν από πουθενά. Ο μόνος λόγος για αναβολή είναι να μην προλάβει η εταιρία που έχει αναλάβει τα τεχνικά, να ετοιμάσει το μηχανισμό, διευκρίνιζαν στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: