29.10.21

Παρέμβαση στην δικαιοσύνη...


Η εξέλιξη που είχε η καταδίωξη στο Πέραμα και οδήγησε στον θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, αναδεικνύεται σε σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακρίνει σαφή σημάδια προσπάθειας συγκάλυψης αστυνομικής αυθαιρεσίας με παράλληλες ενδείξεις παρέμβασης στην...δικαιοσύνη από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Οι έπαινοι που διατύπωσαν μέσω των social media τόσο ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιαδής, για την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά να αφεθούν ελεύθεροι οι 7 εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, θεωρούνται αντιδράσεις που «δείχνουν» κυβερνητική παρέμβαση. Επίσης θεωρούνται παρεμβάσεις που υποδαυλίζουν την ένταση που ήδη υπάρχει σε σχέση με το περιστατικό.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Προ.Πο δήλωσε ότι «εκφράζω την ικανοποίησή μου που η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έκρινε και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι εφτά αστυνομικοί χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο». ¨Οσο για τον Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε: «Τώρα άραγε μπορώ να πω ένα μπράβο στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την απόφαση της να αφήσει ελεύθερους και άνευ περιοριστικών όρων τους 7 αστυνομικούς ή πάλι θα στενοχωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη από την προηγούμενη Τρίτη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ζητήσει «να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, να σταματήσει άμεσα αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας, ρατσιστικού λόγου, που έχει κινητοποιηθεί από έναν ολόκληρο μηχανισμό και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Αυτά την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγείρει σειρά ζητημάτων για τον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία. Ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε σε δηλώσεις του την παραπληροφόρηση που υπήρξε από την πλευρά της αστυνομίας σε σχέση με το περιστατικό. Τόσο όσον αφορά την ηλικία του νεκρού αφού αρχικά η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ήταν 21ενός ετών, την αρχική δήλωση περί τραυματιών αστυνομικών ενώ δεν υπήρχαν αλλά και σε σχέση με τον χρήση των όπλων από την πλευρά της αστυνομίας. Ειδικά για το ζήτημα αυτό ο Χρήστος Σπίρτζης έχει καταθέσει πρόταση προκειμένου να υπάρχει κεντρικό σύστημα καταγραφής της οπλοκατοχής.

Πέραμα: Δείγματα κυβερνητικής παρέμβασης στην δικαιοσύνη 

Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ανέφερε πως πρέπει «να ξεκινήσουμε μία συζήτηση για το πως μπορούμε να έχουμε μία επαγγελματική αστυνομία που θα έχει τη ψυχραιμία να μην πυροβολεί 38 φορές εναντίον ανήλικων παραβατών». Μίλησε επίσης για «διάτρητο σύστημα εισαγωγής στην αστυνομία» σημειώνοντας πως είναι «πολιτικό ζήτημα οι αστυνομικοί που προσλαμβάνονται εκτός πανελληνίων εξετάσεων και δεν περνούν από ουσιαστική εκπαίδευση».

Στην ύπαρξη ξενοφοβικών θυλάκων εντός της ΕΛ.ΑΣ αναφέρθηκε ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας. Τόνισε πως «είναι πασιφανές ότι μέσα στην αστυνομία το τελευταίο χρονικό διάστημα , όπως φάνηκε στα γεγονότα της Ν.Σμύρνης αλλά και αλλού, υπάρχουν ξενοφοβικοί , βίαιοι και ρατσιστές άνθρωποι, που πρέπει να απομονωθούν και τα αντίστοιχα περιστατικά θα πρέπει αποφασιστικά να καταπολεμηθούν»…

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: