29.10.21

Μαίνεται ο «πόλεμος του μπακαλιάρου»...


...ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία...

Συνεχίζεται ο «πόλεμος του μπακαλιάρου» στη Θάλασσα της Μάγχης. Η βρετανική κυβέρνηση θα καλέσει για εξηγήσεις την πρέσβειρα της Γαλλίας, μετά τις απειλές για αντίποινα που διατύπωσε το Παρίσι με αφορμή τις άδειες αλιείας στη μετά Brexit εποχή, ζήτημα που έχει... φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες.

Υπογραμμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί «αδικαιολόγητες» τις ενέργειες της Γαλλίας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ανέθεσε στην υφυπουργό, αρμόδια για την Ευρώπη, Γουέντι Μόρτον, «να καλέσει την πρέσβειρα» της Γαλλίας, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Έδωσα οδηγίες στην υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον να καλέσει την πρέσβειρα της Γαλλίας για συνομιλίες αύριο, για να εξηγήσει την απογοήτευση και τις δυσανάλογες απειλές εναντίον του ΗΒ και των Νησιών της Μάγχης» ανέφερε η Τρας.

Χθες, η Γαλλία κατέσχεσε ένα βρετανικό αλιευτικό στα γαλλικά χωρικά ύδατα.

Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες για τα αλιευτικά δικαιώματα. 

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει η Γαλλία τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή να αυξήσει τους δασμούς εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Το Παρίσι λέει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

«Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: