31.10.21

Ο Μπιλ Γκέιτς και 13 ακόμη κροίσοι...


...που δεν θα αφήσουν χρήματα στα παιδιά τους...
ο να έχεις πλούσιους και διάσημους γονείς συνήθως σημαίνει εξασφαλισμένο μέλλον. Όχι απαραίτητα.

Πολλοί είναι εξάλλου οι βαθύπλουτοι του πλανήτη που έχουν εκφράσει δημοσίως και ευθαρσώς ότι δεν προτίθεται να αφήσουν τίποτα (ή... σχεδόν τίποτα) στα παιδιά τους. 

 
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν σχεδιάζει να παραδώσει την τεράστια περιουσία του στα παιδιά του, Τζένιφερ, Ρόρι και Φοίβη. Ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων εξήγησε πρόσφατα ότι στα παιδιά του θα δοθεί κάθε ευκαιρία να μορφωθούν, αλλά δεν θα αφεθούν να ζήσουν από μια βαριά κληρονομιά.

Ο ιδρυτής του Facebook, πλέον Mr.Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έγινε δισεκατομμυριούχος πριν από τα 32 του χρόνια και σήμερα αξίζει 132 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά δεν θα μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του με τις κόρες του, Μαξ 4 ετών και Όγκοστ 3 ετών.

Σε μια επιστολή προς τη νεογέννητη κόρη τους το 2015, ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύτηκαν να δώσουν το 99% των μετοχών της εταιρείας τους, που ξεπέρασαν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με την επιστολή, στόχος του ζευγαριού με τη δωρεά των κεφαλαίων είναι να «προωθήσει το ανθρώπινο δυναμικό και την ισότητα για όλα τα παιδιά στην επόμενη γενιά».


Ανάλογα θα πράξει και ο Sting, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 400 εκατομμυρίων δολαρίων, και έχει πει ότι δεν θα αφήσει μετρητά στα έξι παιδιά του - Τζο, Φούξια, Μίκυ, Τζέικ, Έλιοτ και Τζάκομο. Σε συνέντευξή του στην Daily Mail, ο μουσικός είπε ότι σχεδιάζει να ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.


«Τους είπα ότι δεν θα μείνουν πολλά χρήματα γιατί να ξοδέψουν. Έχουν την εργασιακή ηθική που τους κάνει να θέλουν να πετύχουν με βάση την αξία τους», είπε.


Ο Έλτον Τζον και ο σύζυγός του Ντέιβιντ Φέρνις έχουν συνολική καθαρή περιουσία 550 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν σκοπεύουν να αφήσουν πολλά από αυτά στους γιους τους, τον Ελάια και Ζάκαρι.

«Φυσικά και θέλω να αφήσω τα αγόρια μου σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Αλλά είναι τρομερό να δίνεις στα παιδιά ένα ασημένιο κουτάλι. Τους καταστρέφει τη ζωή», είπε το μουσικό είδωλο σε συνέντευξή του.

Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει συγκεντρώσει μια περιουσία 101,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων θα πάει στα τρία παιδιά του.

Στην πραγματικότητα, ο επιχειρηματίας επενδυτής έχει δεσμευτεί να δώσει το 99% του πλούτου του κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Ο Simon Cowell έχει καθαρή περιουσία 600 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν σκοπεύει να μεταβιβάσει την περιουσία του στον γιο του, Eric. Ο κριτής του «X Factor» είπε ότι δεν πιστεύει στη μεταφορά κεφαλαίων από γενιά σε γενιά.


«Θα αφήσω τα χρήματά μου σε κάποιον. Μια φιλανθρωπική οργάνωση, πιθανώς για παιδιά και σκύλους», είπε στο περιοδικό Esquire το 2013. 

Ο Τζάκι Τσαν, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 400 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αντί του γιου του, Τζέισι. Ο ηθοποιός είναι Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNICEF, κάνει εκστρατείες κατά της κακοποίησης των ζώων και είναι ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Jackie Chan, το οποίο προσφέρει υποτροφίες σε νέους του Χονγκ Κονγκ.


«Αν είναι ικανός, μπορεί να βγάλει τα δικά του χρήματα. Αν δεν είναι, τότε απλώς θα σπαταλήσει τα χρήματά μου», ανέφερε ο Τσαν στο Metro News. 

Ούτε ο μπασίστας των KISS, Τζιν Σίμονς, με καθαρή περιουσία 400 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μοιράσει την περιουσία του στα παιδιά του, τον Νικ και τη Σόφι.


«Κάθε φορά θα έπρεπε να αναγκάζονται να σηκώνονται από το κρεβάτι και να βγαίνουν έξω και να δουλέψουν και να φτιάξουν το δικό τους δρόμο», είπε, παραθέτοντας το παράδειγμα των πουλιών που ενθαρρύνουν τα μωρά τους. 

Ο Τζορτζ Λούκας είναι ένας από τους πλουσιότερους σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ. Έχει συγκεντρώσει μια περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τα τέσσερα παιδιά του δεν πρόκειται να απολαύσουν όλους τους καρπούς της εργασίας του.


Στην πραγματικότητα, ο σκηνοθέτης έγινε μέλος του Giving Pledge των Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς, υποσχόμενος να δωρίσει τα μισά χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Ο Andrew Lloyd Webber έχει καθαρή περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που δεν θα δουν τα πέντε παιδιά του - Imogen, William, Alastair, Nicholas και Isabella. Ο Άγγλος συνθέτης θέλει η οικογένειά του να μάθει τη σημασία της εργασίας. 

Ένας από τους κορυφαίους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, ο Τεντ Τέρνερ, με καθαρή περιουσία 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, επέτρεψε στα πέντε παιδιά του να εμπλακούν στο φιλανθρωπικό του έργο, δεν τους αφήνει όμως ουσιαστική κληρονομιά.


«Τη στιγμή του θανάτου μου, σχεδόν όλη μου η περιουσία θα έχει πάει σε φιλανθρωπία», έγραψε ο Τέρνερ στην επιστολή του στο Giving Pledge.

 
Τέλος, ο Άστον Κούτσερ και η Μίλα Κούνις, με συνολική καθαρή περιουσία 275 εκατομμυρίων δολαρίων δεν έχουν σχέδια να τα δώσουν στα δύο μικρά παιδιά τους, τον Wyatt και τον Dmitri.


«Δεν φτιάχνω καταπίστευμα για αυτούς», αποκάλυψε ο Κούτσερ στο Business Insider. «Θα καταλήξουμε να δώσουμε τα χρήματά μας σε φιλανθρωπίες και σε διάφορα άλλα πράγματα».

Ο 40χρονος ηθοποιός είπε ότι τα παιδιά του ήδη «ζουν μια πραγματικά προνομιακή ζωή και δεν το ξέρουν καν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: