29.10.21

Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα...


«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Τα 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις αλλά και να συμβάλετε αποφασιστικά καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια», ήταν τα λόγια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Άνγκελα Μέρκελ που... βρίσκεται στην Αθήνα σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες ενίσχυσης και διαφύλαξη των διμερών σχέσεων και την σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η κρίση που αντιμετώπισε πολλές χώρες έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα. Αισθανθήκαμε δικαιολογημένα πολλές φορές μόνοι» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά θέματα» κατέληξε η κ. Σακκελλαροπούλου.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ είπε μεταξύ άλλων ότι «στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης».

Οι δηλώσεις Σακελλαροπούλου

«Με χαρά σας υποδέχομαι. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις και κρίσεις, αλλά σας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχετε προσωπικά στην επίλυση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλλατε για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και την αντιμετώπιση καταστάσεων που έβαλαν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη. Ομως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον.

Είναι σημαντικό οτι η ΕΕ διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν διμερείς βάσεις και έχουν δυνατότητες επέκτασης, κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας και στα ελληνοτουρκικά»

«Ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε, για την υποδοχή. Και όπως είπα όταν σας πρωτοσυνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια.

Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

Σημειώνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου…

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: