29.10.21

Aμετανόητη η κυβέρνηση...


Eπιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες…

Στη δίνη της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού της πανδημίας βρίσκεται η χώρα, που διανύει τη χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας όσον αφορά την ημερήσια καταγραφή νέων κρουσμάτων, καθώς και υψηλό πενταμήνου στους θανάτους. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετανόητη στο κρίσιμο θέμα της στήριξης του γονατισμένου ΕΣΥ (χειρότερα και από πέρυσι εξαιτίας των αναστολών) με προσλήψεις και άνοιγμα ΜΕΘ. Αντ’ αυτού, το Μαξίμου επιλέγει να προχωράει... σε νέες συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα που όχι μόνο δεν έβαλε πλάτη τον καιρό της πανδημίας, αλλά κερδοσκοπεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (π.χ. τεστ Covid-19, ακτινοθεραπείες, ενοικίαση κλινών και ΜΕΘ) σε βάρος των ασθενών.

Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην αλλαγή σελίδας που αποφάσισε -παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- προ δεκαπενθημέρου, όταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σφύριξε τη λήξη της πανδημίας. Συνεχίζει να υποβαθμίζει το ζήτημα, θεωρώντας ότι η ύπαρξη των εμβολίων της δίνει άλλοθι για όλες τις αμέλειές της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ολο αυτό τη στιγμή που εκτυλίσσονται στη χώρα εικόνες που θυμίζουν τον περσινό Οκτώβριο, με τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση και με ασθενείς να μένουν εκτός ΜΕΘ. Ομως, η επανάληψη της ιστορίας μπορεί να πάρει τη μορφή τραγωδίας...

Τα κρούσματα έχουν φτάσει στα ύψη, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 3.651 νέα κρούσματα -μετά τα 4.165 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου-, 387 διασωληνωμένους και 63 θανάτους προχθές και 2.984 νέες διαγνώσεις, 391 διασωληνωμένους και 31 θανάτους χθες. Σύμφωνα με τον μέσο όρο κρουσμάτων ανά εβδομάδα, το τελευταίο 7ήμερο καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας!

Οι ημερήσιοι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αντιστοίχως, αυξάνονται και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας, αγγίζοντας τις 289 το τελευταίο 24ωρο (ημερήσια μεταβολή +17.48%).

Τι βλέπουν οι ειδικοί;

Οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων είναι δυσοίωνες καθώς εκτιμούν άνοδο των νέων διαγνώσεων τις επόμενες εβδομάδες, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη να κάνει λόγο για δραματική κορύφωση στα κρούσματα και τον γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη να αποσαφηνίζει ότι το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Οταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4, πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προειδοποίησε ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα: «Χωρίς μέτρα είναι αδύνατο να σταματήσει ο ιός» προειδοποίησε.

Οσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εκτίμησε ο Γ. Παυλάκης, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων, που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ημέρα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».

Τα εμβόλια, υπογράμμισε, από μόνα τους δεν θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε δει και άλλη μορφή και στις επιδημίες του παρελθόντος. Σιγά σιγά έπεσαν τα κρούσματα και πήρε παρά πολλά χρονιά για τις κοινωνίες με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών όταν έχουμε τόσο μεγάλη διάδοση του ιού. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία χτυπάει, και του δίνουμε υπέροχες ευκαιρίες να συνεχίσει να επεκτείνεται και θα το κάνει όλο τον χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική (σ.σ.: αναφέρεται στην κυβερνητική δήλωση ότι δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει λοκντάουν). Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε έναν χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε για το ότι φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κ.λπ., θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη, μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία, θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους», σημείωσε και χαρακτήρισε «πολύ καλό σενάριο» την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία θα παραταθεί και το 2022...

Το νέο deal

Στη δύσκολη αυτή συνθήκη η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην απαραίτητη στήριξη του ΕΣΥ, υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στον Βόλο και στη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και μη Covid ασθενείς.

Πρόκειται για 200 κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρεία, στη Θεσσαλονίκη, 20 κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στον Βόλο, 30 κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα για ασθενείς Covid-19, καθώς και 10 κλίνες και 2 κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική στον Βόλο, 30 κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και 4 κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική στη Λάρισα…

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: