29.10.21

Τζανάκης: Ακόμα και 1.000 νεκροί το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα...


BINTEO

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στην αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε κρούσματα και νεκρούς, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (29/10) στο MEGA. 

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα... πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι»  είπε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

«Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Δύσκολα τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες», προειδοποίησε.

Η μετάλλαξη Δέλτα plus και η προστασία των εμβολίων

«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια» ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης. 


Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα». 

Για τα εμβόλια γρίπης και κορονοϊού

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ερωτήθηκε και για το αν η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης. «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή», εξήγησε. 

3η δόση για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης

«Η 3η δόση δεν είναι υποχρεωτική, επιβάλλεται να γίνει για λόγους περαιτέρω ανοσοποίησης στα άτομα που δυνητικά δεν απάντησαν σωστά, και αυτοί είναι οι ανοσοποιημένοι και οι άνω των 80 ετών, ενώ είναι αναμνηστική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού στους άνω των 60. Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και μολύνει τους εμβολιασμένους, και μπορούν και εκείνοι να τη μεταδώσουν, επιβάλλεται για όλους η 3η δόση, για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης», εξήγησε ο ίδιος.

Απαντώντας, τέλος, στο αν η φυσική ανοσία είναι πιο ισχυρή από αυτήν που προσφέρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης είπε ότι  «Η φυσική ανοσία φτιάχνει διαφορετικά και περισσότερα αντισώματα εναντίον του ιού, αλλά το πόσο διαρκεί εξαρτάται από το ιικό φορτίο που έλαβε ο άνθρωπος όταν αρρώστησε, και διάφορους άλλους παράγοντες. Με το εμβόλιο έχουμε συγκεκριμένη ανοσία. Έχει αποδειχτεί ότι είναι παραπλήσια η ανοσία από το εμβόλιο και συγκεκριμένη, ενώ από τη φυσική ανοσία υπάρχουν διαφορές στη διάρκειά της»...

megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: