30.10.21

Θέλουν αίμα...


Γιώργος Κυρίτσης

Κανονικά μετά το Πέραμα η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει μια σειρά κινήσεων προς τους Ρομά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Θα έπρεπε πρώτα και κυρία να συλλυπηθεί, να διαβεβαιώσει ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη και ότι θα σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην το... κάνει αυτό, ούτε καν υποκριτικά, από υποχρέωση. Για την ακρίβεια έκανε επιδεικτικά το ακριβώς αντίθετο.

Και δεν είναι τόσο η στάση του Γεωργιάδη που σοκάρει όταν χειροκροτεί τους αστυνομικούς που σκότωσαν εν μέση οδό έναν δεκαοκτάχρονο, τραυμάτισαν άλλον έναν και ευτυχώς δεν πέτυχαν έναν τρίτο, μόλις 15 ετών. 

Αυτό που σοκάρει, επειδή είναι ανήκουστο και ξεφεύγει από κάθε έννοια κυβερνητικής πρακτικής, είναι το να επισκέπτεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο πολιτικός τους προϊστάμενος, Τάκης Θεοδωρικάκος τους κρατούμενους αστυνομικούς για να τους εμψυχώσει.

Είναι σαφές ότι στην ακροδεξιά κατρακύλα της η Ν.Δ. ανακαλύπτει και καταδεικνύει έναν ακόμα εσωτερικό εχθρό. Ο δημόσιος διάλογος, η αρθρογραφία και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης της Δεξιάς και του ακραίου Κέντρου επικροτούν σχεδόν ανοιχτά την πρακτική της αστυνομίας, ακόμα και με την επιβαρυντική συνθήκη ότι οι αστυνομικοί παρέβησαν ρητές εντολές. Ακόμα κι αυτό τους φαίνεται θεμιτό. Αντιθέτως μέμφονται την ηγεσία της αστυνομίας ότι δίνει ηττοπαθείς εντολές. Θέλουν αίμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σε ακροδεξιά τροχιά. Προσπαθώντας να κρατήσει κοντά της το ανορθολογικό, υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό κοινό που συγκρότησε για να πολεμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει συνεχώς βήματα προς τα δεξιά, που φέρνουν το ένα το άλλο και τροφοδοτούν τον νέο συντηρητισμό στην κοινωνία αναζητώντας συνεχώς σημεία ισορροπίας όλο και πιο δεξιά, στη μισαλλοδοξία, στον σκοταδισμό, στον όλο και λιγότερο συγκεκαλυμμένο φασισμό. 

Πιθανόν να το βρουν και οι ίδιοι μπροστά τους, πάντως για την κοινωνία η τροπή που δίνει η κυβέρνηση στα πράγματα είναι ολέθρια...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: