31.10.21

Κατόπιν εορτής ξανά, εξετάζουν μέτρα υπό την έξαρση της πανδημίας...



«Είμαστε σε σημείο συναγερμού» προειδοποίησε μέσω του Γιωργου Αυτιά (ΣΚΑΪ) ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού μέσω . 


«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε... αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 26ης Οκτωβρίου» επισήμανε ο πρύτανης.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου. Εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ. 

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε.

Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά επισήμανε. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο» διευκρίνισε. 
 
«Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το νέο υψηλό με 4.696 νέα κρούσματα, οδηγεί αναπόφευκτα σε σκέψεις για την επιβολή μέτρων, την ώρα ειδικά που αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 404 ασθενείς. Το Σάββατο, επίσης, ανακοινώθηκαν 38 νέοι θάνατοι οδηγώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στην χώρα μας σε 15.894.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών στη συνεδρίασή της, την προσεχή Τετάρτη. 

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο  καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Εξάλλου, από την προσεχή Δευτέρα και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό SMS.

Μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Πηγή: skai.gr 

Τιτλος από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: