30.10.21

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουν πίσω τα ρολόγια...


...τα ξημερώματα της Κυριακής...
Έτοιμη να καλωσορίσει την χειμερινή ώρα είναι η Ελλάδα, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής (31/10) θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Το μέτρο με την αλλαγή ώρας είχε δρομολογηθεί για να σταματήσει... μέσα στο 2021, όμως η απόφαση «πάγωσε».

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με πρόσφατη ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου λήγει η θερινή ώρα, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να μετακινήσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω, ωστόσο δεν υπήρχε αναφορά για το αν θα καταργηθεί ή όχι τελικά το μέτρα.


«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι λόγοι που «πάγωσαν» την κατάργηση του μέτρου

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Η απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της ΕE και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του. 

Θερινή ώρα

Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της ΕE, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για εκείνες που επιθυμούν την χειμερινή ώρα θα σταματούσε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Για το «πάγωμα» της απόφασης παίζει ρόλο ένας συνδυασμός παραγόντων. Βασικό ρόλο έπαιξε η πανδημία του κορονοϊού, αφήνοντας στο περιθώριο τη συζήτηση για το μέτρο, καθώς τα κράτη μέλη εστίασαν στα μέτρα για την εξάπλωση του ιού. Ρόλο επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό έπαιξε και το Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια: